Izbjegnuta katastrofa: Dron udario u zrakoplov u blizini aerodroma

Dron, srećom, nije udario u kokpit ili motor, pa je zrakoplov pretrpio manja oštećenja i nitko nije ozlijeđen.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2017. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan rutinski let zrakoplova Beech 100 King Air koji je prevozio osam putnika umalo se pretvorio u tragediju nakon što je avion udario u bespilotnu letjelicu koja se nalazila nekoliko kilometara od aerodroma na 450 metara visine. Incident se dogodio u blizini aerodroma u Québecu u "najosjetljivijem trenutku leta", kada su se piloti pripremali za slijetanje te su u potpunosti bili koncentrirani na usmjeravanje zrakoplova na pravu rutu kako bi sigurno sletjeli. No, umjesto sigurnog slijetanja uslijedio je šok – avion je udario u bespilotnu letjelicu, a ministar prometa Marc Garneau rekao je kako su piloti i putnici imali sreće jer dron nije udario u kokpit ili motor te je situacija mogla biti puno ozbiljnija i s katastrofalnim posljedicama.

Ovo se nije smjelo dogoditi. Dron nije trebao biti tamo, komentirao je Garneau i dodao kako je zrakoplov, srećom, pretrpio samo manja oštećenja te nitko u njemu nije ozlijeđen.

I do sada su u brojnim slučajevima piloti zrakoplova imali problema s bespilotnim letjelicama (piloti su prijavljivali dronove koji su letjeli jako blizu zrakoplovima), odnosno njihovim neodgovornim vlasnicima koji su u želji za snimanjem što bolje fotografije prekršili pravila prema kojima se dronovi ne smiju približavati zračnim lukama i ugrozili letove zrakoplova i živote članova posade i putnika u njima.

Prilikom obraćanja javnosti vezano uz ovaj incident, Garneau nije rekao o kojoj je vrsti bespilotne letjelice riječ i je li pronađen njezin vlasnik koji je svojim neodgovornim ponašanjem ugrozio živote osoba u zrakoplovu, a prema CBC-u zbog ovakvih i sličnih prekršaja vlasnici bespilotnih letjelica mogu završiti u zatvoru ili platiti kaznu od 25 tisuća dolara.

Osim što su letovi dronova zabranjeni u blizini zračnih luka, bespilotne letjelice stvaraju probleme i u nekim drugim situacijama poput npr. požara te u nekoliko navrata tijekom gašenja požara kanaderi i helikopteri nisu mogli sudjelovati u gašenju požara zbog velikog broja dronova koji su u blizini snimali požar iz zraka.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti