Novogodišnje odluke su izvrsna stvar, ako ih se zaista namjeravate i pridržavati. No većina ljudi "popusti" ili "zaboravi" na te iste odluke nakon nekoliko dana.

Bez obzira na to donosite li novogodišnje odluke ili ne, uvijek možete napraviti nešto što će, dugoročno gledano, pozitivno utjecati na vas i vaš život. I to ne mora biti nužno na Novu godinu.

Predlažemo da napravite "čišćenje" svog pametnog telefona. Točnije, da s njega uklonite sve aplikacije koje ne koristite, ne trebaju vam ili vas jednostavno bacaju u depresiju.

Aplikacije za gubljenje vremena

Znate one veoma zabavne aplikacije s kojima kratite vrijeme dok čekate autobus ili u banci, kod doktora ili gdje već? Možda je vaš izbor Snapchat i Instagram ili ste pak odabrali neku od mobilnih igara poput Candy Crusha i Pokemon Go.

Vjerovali ili ne, ali ove zabavne aplikacije crne su rupe što se vremena tiče. Uključite ih samo da odigrate jedan nivo ili pogledate što ima novoga, trepnete i već je prošlo pola sata.

Zato u 2019. godini svoje vrijeme posvetite nečem konkretnijem i pametnijem. Obrišite te aplikacije i posvetite se nečem konkretnijem. Odgovorite na one poruke koje stalno odgađate, obrišite višak fotografija ili jednostavno uzmite koju minutu za sebe i opustite se.

Aplikacije koje vas prate

Ove smo godine naučili mnogo o aplikacijama koje nas prate bez našeg znanja i te podatke iskorištavaju za plasiranje oglasa.

Na vrhu liste "zločestih" našle su se aplikacije poput Foursquarea i Google Mapsa. I da, svjesni smo da je dobro imati aplikaciju za navigaciju na pametnom telefonu, no to ne znači nužno da vas mora stalno pratiti. Ako baš ne možete bez njih, u postavkama barem isključite opciju dijeljenja lokacije.

Ili se poslužite jednostavnim trikom – pitajte nekoga na ulici za upute. Tko zna, možda upoznate nekoga zanimljivoga.

Aplikacije koje vas bacaju u depresiju

Pretjerano korištenje pametnih telefona ne samo da može narušiti naše fizičko zdravlje (problemi s vidom, držanjem, bolovi u vratu i kralježnici), već i psihičko.

To su prepoznale i velike tvrtke poput Applea, Googlea i Facebooka i u svoje aplikacije i operativne sustave ugradile opcije koje vam pokazuju koliko vremena zaista provodite koristeći ih. Vjerujte nam, podaci bi vas mogli iznenaditi.

No veći su problem aplikacije koje izazivaju depresiju, anksioznost i nezadovoljstvo životom. Da, to su aplikacije za društvene mreže.

One predivne fotografije vaših prijatelja na zabavama, egzotičnim mjestima ili u krugu obitelji, osim što mogu izazvati zavist, mogu i pojačati depresiju.

Zato u 2019. zakoračite bez Facebooka, Instagrama, Snapchata i ostalih aplikacija društvenih mreža.

Imat ćete više prostora na svom pametnom telefonu, a više  as neće ometatiti ni one stalne obavijesti i poruke.

Ne kažemo da se morate odreći društvenih mreža, ako ne želite. Još uvijek ih možete koristiti preko računala ili internetskog preglednika na pametnom telefonu, ali nećete imati potrebu odmah odgovoriti na svako spominjanje, označavanje ili komentiranje.

I da, sretna vam nova godina!
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju