Iznad Hrvatske vidljiva je djelomična pomrčina Sunca, evo kako ju i kad promatrati

Želite li promatrati pomrčinu vlastitim očima, pripremite zaštitnu opremu jer gledanje direktno prema Suncu može biti izuzetno opasno, odnosno može uzrokovati ozljede oka i gubitak vidne oštrine.

Martina Čizmić | 10.06.2021. / 11:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom godine u svijetu se dogodi nekoliko pomrčina Sunca. Hoće li biti vidljiva i iz naših krajeva, to ponajprije ovisi o položaju Zemlje i Sunca, ali i trenutačnim atmosferskim prilikama.

Danas se između 12 i 13 sati na nebu iznad Hrvatske može promatrati pojava koja je poznata kao godišnja pomrčina Sunca jer se odvija svake godine početkom lipnja. No njezina će vidljivost biti gotovo zanemariva.

Naime, Sunce će biti zaklonjeno tek 1,44 posto. Tako će oni koji se odluče na promatranje pomrčine i imaju uvjete za to (odnosno čisto nebo), vidjeti tek blagu sjenu koja će prijeći preko gornjeg dijela Sunca.

No želite li promatrati pomrčinu vlastitim očima, pripremite zaštitnu opremu jer gledanje direktno prema Suncu može biti izuzetno opasno, odnosno može uzrokovati ozljede oka i gubitak vidne oštrine.

Kako biste sigurno promatrali pomrčinu, treba koristiti specijalizirane naočale s posebnim filtrima koje omogućavaju prolaz samo dijela svjetlosti, a filtriraju štetna zračenja.

Pazite da ne promatrate predugo. Umjesto stalnog zurenja prema Suncu, pogled bi trebalo dizati samo nekoliko sekundi.

Najsigurniji je način praćenje pomrčine preko projekcije ili prijenosa uživo na internetu. Za projekciju je potreban bijeli zid (ili bijela površina) te dalekozor ili teleskop refraktor sa staklenim lećama. Treba imati na umu da se nikad ne promatra Sunce direktno kroz te uređaje kako ne bi došlo do oštećenja vida.

Na udaljenosti od otprilike pola metra od okulara treba postaviti papir ili zid te gledajući u sliku koja se projicira na bijelu površinu, namjestiti uređaj prema Suncu. Izoštrite sliku prateći njezin izgled na projiciranoj površini i potom možete uživati u projekciji pomrčine.

Još jednom napominjemo kako se nikad ne smije gledati direktno kroz dvogled ili teleskop prema Suncu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti