Iznad Zvjezdanog sela Mosor snimili pad meteor

Sjajni meteor snimile su kamere Zvjezdanog sela Mosor.

A.T. | 11.11.2019. / 13:03

Galerija

Brzinom od 32 kilometra u sekundi preletio je pored zviježđa Vega i eksplodirao. Kamera postavljena u Zvjezdanom selu Mosor snimila je spektakularan pad meteora. 

"Često snimimo sjajne meteore, ali ovo je vjerojatno najsjajniji meteor koji je kamera iznad Zvjezdanog sela snimila", rekao nam je Dorian Božićević, tajnik Hrvatskog astronomskog saveza. 

Meteor su snimili 7. studenoga u 19:52.

"Ovaj meteor pripadnik je potoka Sjevernih Taurida te je u potpunosti izgorio u atmosferi na visini nešto većoj od 50 kilometara. Snimljen je sa šest stanica Hrvatske meteorske mreže. Pored Zvjezdanog sela Mosor snimile su ga još i kamere sa Čiova, iz Čakovca, Tićana, Huma u Istri te sa Zvjezdarnice u Puli. Bljeskovi su se dogodili negdje iznad šire okolice Zadra", objasnio je Damir Šegon, koordinator Hrvatske meteorske mreže.

U Hrvatskom astronomskom savezu nadaju se da će iduće godine po Hrvatskoj postaviti još 10 novih kamera kako bi buduće snimke bile još spektakularnije. To bi poboljšalo i ionako dobru pokrivenost neba iznad Hrvatske.

"Softver za te kamere uglavnom je hrvatska pamet. Najveća prednost u odnosu na današnje kamere jest to što, primjerice, automatski izračunavaju putanju", objašnjava Božićević. 

Određivanje orbita meteorida primarni je astronomski zadatak Hrvatske meteorske mreže, što znači da isti meteor treba biti snimljen s barem dvije međusobno udaljene stanice. Prvi eksperimenti sa snimanjem meteora u Hrvatskoj počeli su u kolovozu 2006. godine u Zvjezdarnici u Puli. Iduće godine Znanstveno-edukacijski centar Višnjan pokreće projekt Hrvatske meteorske mreže. Prvi zajednički meteor snimile su 13. ožujka 2007. godine kamere iz Bjelovara i Osijeka. Bio je to ogroman uspjeh jer je u to vrijeme u svijetu bilo tek nekoliko video meteorskih mreža.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti