Iznenađenje! U sjeni pandemije, Apple lansirao novi iPhone SE

Iako ga Apple reklamira kao "snažni novi pametni telefon u popularnom dizajnu", mnogi se ne bi baš složili s ovim dijelom "novi". Naime, radi se zapravo o osvježenoj verziji iPhonea 8 s nešto boljom kamerom i procesorom te nižom cijenom.

Martina Čizmić | 15.04.2020. / 18:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Iako se o tome nagađalo posljednjih tjedana, Apple je zapravo iznenadio mnoge predstavivši bez puno pompe novi iPhone SE. Radi se o jeftinoj verziji iPhonea koji će se u SAD-u prodavati po cijeni od 399 dolara (oko 2800 kuna) za verziju sa 64 GB prostora za pohranu.

iPhone SE izgledom vraća nekoliko godina unatrag i podsjeća na popularni iPhone 8 sa svojim 4,7 inčnim ekranom koji ne prekriva cijelu prednju stranu. Veliki gumb "home" na dnu ekrana podsjeća na starije verzije iPhonea i u sebi skriva čitač otiska prsta.

Osim osnovne verzije sa 64 GB, u prodaji će se naći i verzija sa 128 GB (za 449 dolara) te 256 GB (za 549 dolara). Baš kao i njegova "velika braća" dolazi s godinom dana besplatnog korištenja Apple TV Plusa te u osnovnim bojama - bijeloj, crnoj i crvenoj.

Iako ga Apple reklamira kao "snažni novi pametni telefon u popularnom dizajnu", mnogi se ne bi baš složili s ovim dijelom "novi". Naime, radi se zapravo o osvježenoj verziji iPhonea 8 s nešto boljom kamerom i procesorom te nižom cijenom. Ono što je novo jest da se u iPhoneu SE skriva Appleov A13 Bionic čip, isti onaj koji se nalazi i u vrhunskim iPhoneovim primjercima 11 i 11 Pro.

Za razliku od drugih telefona koji su trenutno dostupni na tržištu, a koji se hvale s nekoliko stražnjih kamera, iPhone SE ostaje vjeran svojoj jednoj 12 MP kameri na stražnoj strani uređaja. Prema Appleovim specifikacijama, upravo će kamera najviše profitirati od A13 Bionic čipa jer će on uvelike poboljšati Smart HDR fotografiju na iPhone SE.

Iz Applea ističu kako iPhone SE koristi strojno učenje kako bi detektirao dubinu na slikama te prepoznao lica. Da fotogafije i videa budu čista i izgledaju kao da su snimana profesionalnom kamerom brine se stabilizacija optičke slike. Osim stražnje kamere tu je i prednja, tzv. selfie kamera od 7 MP.

Zanimljivo, Apple nije objavio koliku će radnu memoriju imati iPhone SE, kao ni koliko će biti velika njegova baterija (o čemu ovisi i izdržljivost samog uređaja), ali je istaknuo kako će podržavati bežično punjenje. To će za mnoge biti plus, jer iPhone SE i dalje ima Lightning verziju punjača, a bez posebnog utora za slušalice, korisnici će se morati koristiti priloženim slušalicama s Lightning priključkom.

Novi iPhone SE bit će dostupan u SAD-u od 24. travnja (prednarudžbe kreću 17. travnja) te u 40 zemalja diljem svijeta. Za sad nije poznato kad će i po kojoj cijeni biti dostupan u Hrvatskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti