Građani Tel Aviva uskoro će iznad klasičnih cesta moći putovati tzv. “lebdećim automobilima”, odnosno malim kapsulama koje će biti pričvršćene na prugu, a koja će se kretati pomoću magnetskog polja. 

Ova tehnologija već se koristi u nekim vlakovima koji “lebde” iznad pruge, a sada kompanija skyTran želi uvesti malo drugačiji princip korištenja ove tehnologije kako bi putnici izbjegli prometne gužve. Kompletna infrastruktura za ove kapsule izgradit će se na stupovima koje će spajati pruga, a na kojoj će biti pričvršćena prijevozna sredstva u koju stane dvoje ljudi. 

Da ovo nije samo neka ideja za daleku budućnost, pokazuju inženjeri kompanije koji sljedeće godine počinju sa izgradnjom 500 metara duge pruge u Israel Aerospace Industries, a komercijalna upotreba ove tehnologije najavljena je u narednim godinama, točnije već 2016. 

Male kapsule upravljat će se pomoću računala, a moći će doseći brzine od čak 240 km/h. Njih ćete pozvati pomoću smartphone aplikacije a unutar nje nalazit će se mali ekran na kojem ćete moći gledati TV, surfati internetom i vjerojatno još mnogo toga. 

“Ova tehnologija će omogućiti platformi za SkyTran vozila da putuje velikim brzinama s punim teretom, levitirajući iznad pruge”, ističu iz kompanije te dodaju kako će električni sistem moguće biti napajati pomoću solarne energije, ili energijom vjetra. 

Već sada kompanija je izradila planove za svoju infrastrukturu u gradovima poput Toulousea u Francuskoj, Kerala u Indiji i San Francisco u Kaliforniji. 

U nastavku možete pogledati, nešto stariji no vrlo informativni prilog o skyTranu, a više informacija saznajte na službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju