Izrael kreće s prvim kliničkim testiranjima svog cjepiva za COVID-19

Trenutačno je u cijelom svijetu deset cjepiva u najnaprednijoj, 3. fazi, u kojoj se mjeri učinkovitost cjepiva među desecima tisuća dragovoljaca na nekoliko kontinenata.

Hina | 26.10.2020. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izrael će 1. studenoga započeti svoja prva klinička ispitivanja cjepiva protiv novog koronavirusa, objavile su u nedjelju vlasti koje pokušavaju obuzdati drugi val zaraze.

Na samom početku pandemije izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dao zadatak državnom Institutu za biološka istraživanja (IIBR) da razvije cjepivo protiv virusa koji je diljem svijeta već usmrtio više od milijun ljudi, od kojih 2372 u Izraelu, zemlji koja do sada ima više od 300.000 slučajeva infekcije.

U nedjelju vlasti su objavile da će prva klinička ispitivanja tog potencijalnog cjepiva nazvanog "BriLife", kombinacije riječi "Briout" ili zdravlje na hebrejskom i "Life", život na engleskom, uz slova "IL" od Izrael, početi 1. studenoga.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trenutačno navodi četrdesetak "kandidata za cjepivo" za koja traju klinička ispitivanja na ljudima diljem svijeta (prema 11 sredinom lipnja).

Deset cjepiva je u najnaprednijoj, 3. fazi, u kojoj se mjeri učinkovitost cjepiva među desecima tisuća dragovoljaca na nekoliko kontinenata.

Laboratoriji biološkog instituta proizveli su cjepivo koje je izazvalo "učinkovit imunološki odgovor" kod malih životinja poput miševa, hrčaka i kunića i većih poput svinja, rekao je dr. Shmuel Shapira, direktor IIBR-a.

Prvog studenoga laboratorij će početi prvu fazu kliničkih ispitivanja na dva dragovoljca stara između 18 i 55 godina koje su izabrale bolnice Sheba i Hadassa, naglasio je Shapira.

Ovisno o prvim reakcijama vlasti će prijeći s 2 dragovoljca na 80 u prvoj fazi, i zatim u prosincu na 980 u drugoj fazi i na 25.000 u trećoj, i posljednjoj fazi kliničkih ispitivanja predviđenih oko travnja i svibnja sljedeće godine.

Do sada je proizvedeno 25.000 doza, a proizvodnja bi se trebala povećati na 15 milijuna doza, ili više od broja stanovnika (9 milijuna).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti