Izrael svrstao ZICER među najbolje svjetske inovacijske ekosustave

ZICER je izabran među 10 najboljih u konkurenciji 50 inovativnih ekosustava iz 41 zemlje svijeta s četiri kontinenta. Sada se natječe za titulu najboljeg svjetskog startup ekosustava.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2020. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) izabran je u finale prestižnog natjecanja InnoVision Ecosystem Awards, koje će se 13. listopada 2020. održati u Tel Avivu – središtu svjetske startup nacije. Zahvaljujući inicijativi i nominaciji Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj ekosustav Grada Zagreba - ZICER u konkurenciji 50 inovativnih ekosustava iz 41 zemlje svijeta s četiri kontinenta izabran je među 10 najboljih. Sada se natječe za titulu najboljeg svjetskog startup ekosustava.

Kako se hrvatski startup ekosustav uspio pozicionirati na ovakvoj prestižnoj listi?

Posljednjih nekoliko tjedana sve više govorimo o uspjesima koje na svjetskom tržištu postižu domaći tehnološki startupovi. Krenuti samostalno, iz garaže, ili pak imati podršku sustava - nije isto! Iako je inicijativa za poticanje inovativnog startup poduzetništva u Hrvatskoj sve više, ZICER se izdvaja. Naime, riječ je o ekosustavu s 25-godišnjom tradicijom iza kojega stoji Grad Zagreb, a koji je po mnogim parametrima specifičan. ZICER povezuje sustave koje često dijeli veliki jaz - gospodarsku i akademsku zajednicu. Nizom uspješnih projekata dokazuje kako je transfer tehnologije i znanstvenih dostignuća u gospodarstvo moguć. U ZICER-u rade na cjelovitu pristupu koji obuhvaća mentorsku, edukacijsku, infrastrukturnu i financijsku podršku. Vrhunski laboratoriji, opremljeni sredstvima Europske unije, u kombinaciji s intenzivnim programima akceleracije i inkubacije svrstali su ZICER među najbolje.

Suradnja Grada Zagreba i Države Izrael u Republici Hrvatskoj snažna je i kontinuirana. Između ostalog, vidljiva je i u razmjeni znanja i iskustava etabliranih izraelskih stručnjaka ZICER-ovim startupovima.

Drago mi je što je ZICER prepoznat i izdvojen u ovako snažnoj međunarodnoj konkurenciji. Idućeg vikenda na Bootcamp natjecanju izabrat ćemo novu generaciju mladih startupova za naš predakceleracijski program Startup Factory. Sada mogu najaviti kako će, zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, nova generacija naših startupova svoja znanja crpiti i kroz iskustva etabliranog izraelskog startup eksperta. Što se tiče prijave za InnoVision Ecosystem Awards, potrudili smo se sažeti sve što radimo. U ZICER-u smo uspjeli stvorili ekosustav koji povezuje sveučilišta i gospodarsku zajednicu, zajedno s Gradom Zagrebom promoviramo inovativnu javnu nabavu, kreirali smo i plasirali i inovativne modele financiranja, a naši vrhunski laboratoriji služe za razvoj i testiranje globalno konkurentnih proizvoda. U utorak, 13. listopada dat ćemo sve od sebe da još jednom dokažemo naš potencijal, kaže Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Ova nominacija potvrđuje da u pristupu razvoju startupova idemo u pravome smjeru. U ZICER-u sveobuhvatnu podršku za razvoj u ovom trenutku prima stotinjak startupova. Osim što smo se u prijavi za InnoVision Ecosystem Awards osvrnuli na cijeli ekosustav razvijen u ZICER-u, izdvojili smo i dva startup rješenja – jedno iz područja društvene odgovornosti (startupa OmoLab) i jedno iz područja zelene tehnologije (startupa NuoTwo). Oba rješenja u samim smo počecima prepoznali i podržali bespovratnim financijskim sredstvima dodijeljenima na Zagreb Connectu 2018. i 2019. godine. Navedenih godina Izrael je bio zemlja partner Zagreb Connecta. Ove godine za bespovratnu podršku Startup Factoryja iz Gradskog proračuna izdvojili smo 550.000 kuna, kaže Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Činjenica da je Veleposlanstvo Države Izrael nominiralo ZICER za sudjelovanje u ovom svjetskom natjecanju i da su ušli u finale natjecanja pokazuje visoku razinu ljudskog kapitala koji postoji u Hrvatskoj. Predstavnicima ZICER-a želim puno sreće! Veleposlanstvo će nastaviti svoju suradnju sa svima koji su zainteresirani razvijati svoja poslovanja u području IT-a i inovacija, rekao je Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Ovo je još jedno priznanje naporima koje ulažemo u poticanje inovativnog poduzetništva kroz naš ZICER. Priznanje je tim veće što nas je nominirao naš partner Veleposlanstvo Države Izrael u Hrvatskoj i veleposlanik Ilan Mor, a izabrani smo među tako snažnom svjetskom konkurencijom. Naši planovi za daljnji rast kapaciteta za razvoj mladih tehnoloških nada su jasni. Pamet koja se nalazi u ZICER-u može pokrenuti naše gospodarstvo, izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, komentirajući vijest o nominaciji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti