Izraelci u Banjoj Luci otvorili akademiju za cyber sigurnost

Akademija će biti usredotočena na poboljšanje rukovođenja krizama u oblasti cyber tehnologija, navodi se u priopćenju.

Hina | 27.03.2024. / 08:26

Kibernetička sigurnost, ilustracija (Foto: European Union, 2021)

 Israel Aerospace Industries (AIA), kompanija u vlasništvu Države Izrael, otvorila je u utorak u Banjoj Luci akademiju za kibernetičku sigurnost kako bi pomogla ovdašnjim vlastima u borbi s prijetnjama u toj oblasti, napose oko očuvanja kritičnih infrastruktura u području energetike, zrakoplovstva i pomorstva.

Kako je priopćeno iz Gospodarske komore Države Izrael, osnivanje takve akademije u Banjoj Luci ima za cilj podučiti polaznike potrebnim vještinama za prepoznavanje i učinkovito rješavanje različitih prijetnji u oblasti kibernetičke sigurnosti.

Akademija će biti usredotočena na poboljšanje rukovođenja krizama u oblasti cyber tehnologija, navodi se u priopćenju u kojem se ističe jačanje sigurnosti putem razvijanja globalnih partnerstava, tehnološkog napretka, poboljšanja infrastrukture i znanstvenih istraživanja.

Veleposlanica Države Izrael za BiH Galit Peleg istaknula je da Izrael od osnivanja "svoje znanje dijeli s prijateljima".

To činimo gotovo osam desetljeća u energetici, sigurnosti hrane, medicini te i u mnogim drugim oblastima. A danas su to nove i moderne tehnologije, navela je veleposlanica Peleg.

Predsjednik Gospodarske komore Države Izrael u Bosni i Hercegovini Amir Gross Kabiri, koji je u najmu i kompanije Aluminija iz Mostara, izrazio je zadovoljstvo što će cyber rješenja IAI biti dostupna državnim i privatnim kompanijama, što uključuje zaštitu ključnih energetskih infrastruktura.

Israel Aerospace Industries, najveći je izraelski proizvođač zrakoplova i zrakoplovstva, koji proizvodi zračne i astronautske sustave za vojnu i civilnu upotrebu. Ova kompanija ima 14.000 zaposlenika. IAI je u državnom vlasništvu vlade Izraela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti