Izraelski ronilac pronašao križarski mač star 900 godina

Na mjestu gdje je mač pronađen postoje indicije da je sidrište korišteno još u kasnom brončanom dobu, prije 4000 godina.

Hina | 19.10.2021. / 08:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izraelski ronilac u Mediteranu je otkrio križarski mač star 900 godina. Mač s oštricom dugom metar i drškom dužine 30 centimetara ležao je na morskom dnu kod obale Karmela, objavila je u ponedjeljak Izraelska uprava za starine.

Mač, koji je očuvan u savršenom stanju, lijep je i rijedak nalaz i očito je pripadao vitezu križaru, rekao je Nir Distelfeld, inspektor Jedinice za sprječavanje pljačke Izraelske uprave za starine.

Prema priopćenju, obala Karmela sadrži mnoge prirodne uvale koje su pružale zaklon drevnim brodovima u olujama. Na tom su se području razvila čitava naselja i drevni lučki gradovi.

Ti uvjeti stoljećima su privlačili trgovačke brodove, ostavljajući iza sebe bogate arheološke nalaze. Nedavno pronađeni mač samo je jedno takvo otkriće, rekao je Distelfeld.

Na mjestu gdje je mač pronađen postoje indicije da je sidrište korišteno još u kasnom brončanom dobu, prije 4000 godina.

Izraelska uprava za antikvitete proučavala je to mjesto od lipnja, ali "artefakti su neuhvatljivi jer se pojavljuju i nestaju kretanjem pijeska".

Ronilac je u subotu otkrio mač i ponio ga, plašeći se da bi ga netko mogao ukrasti ili bi ga more moglo prekriti pijeskom.

Zatim ga je predao vlastima i dobio zahvalnicu kao dobar građanin.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti