"Izvanzemaljac" na prodaju: Crni dijamant od 555 karata nazvan "Enigma" na dražbi u Sotheby'su

Očekuje se da će crni dijamant doseći cijenu od najmanje 6,8 milijuna dolara na dražbi

Branimir Vorša | 18.01.2022. / 09:37

Crni dijamanti ekstremno su rijetki i obično ih se pronalazi u Brazilu ili središnjoj Africi. Njihovi ugljični izotopi i visoka razina vodika potaknuli su nekoliko teorija o njihovom kozmičkom porijeklu, uključujući da su nastali nakon udara meteorita, da su stigli putem asteroida ili da su nastali nakon eksplozije supernove.

Bilo kako bilo, Sotheby's je u Dubaiju na dražbu stavio dijamant koji apsolutno odaje izvanzemaljski dojam. Za crni dijamant od 555,55 karata, čije je porijeklo "prekriveno zagonetnim velom", vjeruje se da je na Zemlju stigao iz svemira, a na dražbi je predstavljen kao "Enigma".

Slika nije dostupna Geolozi u ružnim dijamantima pronašli skrivene tajne iz rane Zemljine povijesti

Taj rijedak dragulj, novinari su imali priliku vidjeti u ponedjeljak, u sklopu turneje koja uključuje zaustavljanje u Dubaiju i Los Angelesu, prije konačnog stavljanja na dražbu u Londonu u prvoj polovici veljače ove godine.

Očekuje se da će dijamant doseći cijenu od najmanje 6,8 milijuna dolara na dražbi, piše Associated Press.

Konzultantica za nakit u Sotheby'su Sophie Stevens naglasila je da broj pet ima veliko značenje za taj dijamant, koji isto tako ima 55 Ploha.

Oblik dijamanta baziran je na srednjoistočnom palminom simbolu hamse, koji znači snagu i zaštitu, pojasnila je Stevens. Dodala je i da hamsa znači i broj pet na arapskom.

Postoji zgodna tema s brojem pet koja je vezana za taj dijamant, zaključila je Stevens, a i ona sama smatra da je taj dijamant najvjerojatnije na Zemlju stigao iz svemira.

Slika nije dostupna Golemi dijamant postao je najvrjedniji komad nakita plaćen kriptovalutom, ali ne žele otkriti kojom

Vjerujemo da su karbonado dijamanti izvanzemaljskog porijekla, te da su stigli s meteoritima koji su udarili u Zemlju i stvarali kemijsku paru ili su zapravo dolazili iz samih meteorita, rekla je.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti