Golemi dijamant postao je najvrjedniji komad nakita plaćen kriptovalutom, ali ne žele otkriti kojom

Iz Sotheby'sa nisu željeli otkriti u kojoj je kriptovaluti obavljeno plaćanje, kao ni ime kupca.

Martina Čizmić | 12.07.2021. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Golemi 101-karatni dijamant postao je najskuplji komad nakita koji je ikad plaćen kriptovalutom, objavili su iz aukcijske kuće Sotheby's.

Besprijekorni dijamant u obliku suze bio je ponuđen na aukciji u Hong Kongu i procjenjivalo se da bi mogao privući kupce iz cijelog svijeta i postići cijenu i do 15 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Želite kupiti ogroman dijamant za bitcoin ili ether? Sotheby's će prihvatiti obje valute na aukciji

Maksimalna cijena ipak nije postignuta, no tajanstveni je kupac za dijamant odlučio izdvojiti 12,3 milijuna dolara i taj iznos uplatiti u obliku kriptovaluta. Sotheby's je ranije najavio da će primati bitcoin i ethereum, no nije želio otkriti u kojoj će valuti postignuta cijena biti uplaćena. Samo za informaciju, kupac će platiti 365,22 bitcoina odnosno 5837,16 ethera .Također, otkrili su tek da je dijamant otišao u ruke "anonimnog privatnog sakupljača".

U objavi za medije iz Sotheby'sa istaknuto je da je aukcija privukla nove klijente koji dosad nisu sudjelovali u takvim kupovinama te kako je očito činjenica da su odlučili primati i kriptovalute bila posebno privlačna "digitalno pismenoj generaciji".

Iako je to najskuplji komad nakita koji je plaćen kriptovalutom na aukciji, kriptovalute više nisu takva rijetkost u dražbenom svijetu. U posljednje vrijeme često se može pratiti prodaja različitih umjetničkih i tehnoloških djela, ali i djela iz moderne pop-kulture, koja se prodaju kao NTF-ovi odnosno tokeni koji se temelje na blockchainu, a kojima se jamči prijenos vlasništva digitalnog uratka (umjetničkog ili kakvog drugog) te njegova kolekcionarska vrijednost.

Tim Berners-Lee Prodaje se originalni izvorni kod za World Wide Web, cijena prava sitnica

Slika nije dostupna Prvi tvit ikad objavljen prodan za impresivnih 2,9 milijuna dolara

Podsjetimo, nedavno je jedan od začetnika World Wide Weba, Sir Tim Berners Lee prodao dio originalnog koda za WWW, a već ranije osnivač Twittera Jack Dorsey prodao je svoj prvi tvit.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti