Izvještaj sa održanog Akceleratorskog poduzetničkog kampa Osijek

Posljednji dan Acceleration Boot Camp Osijek koji se u dvorani Gradski vrt u Osijeku, održavao od 6. do 9. studenog započeo je predavanjem Mirele Španjol Marković koja je budućim poduzetnicima dala posljednje savjete prije završne prezentacije poduzetničkih/startup ideja.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 11.11.2014. / 13:46

Izvještaj sa održanog Akceleratorskog poduzetničkog kampa Osijek

Posljednji dan Acceleration Boot Camp Osijek koji se u dvorani Gradski vrt u Osijeku, održavao od 6. do 9. studenog započeo je predavanjem Mirele Španjol Marković koja je budućim poduzetnicima dala posljednje savjete prije završne prezentacije poduzetničkih/startup ideja.

U podne je započelo predstavljanje 16 odabranih poduzetničkih /start-up ideja. Ideje su bile odlične i raznovrsne te je na mentorima bio težak zadatak izabrati 5 najboljih. Nakon prezentacije svih ideja, evaluacijski odbor sačinjen o mentora se povuka na 15-minutno konzultiranje dok su sudionici izmjenjivali dojmove, savjete i kontakte. Članovi evalaucijskog odbora, ujedno i mentori sa Kampa su bili: Irena Chaushevska, Ivan Komorčec, Ivan Jelušić, Ivana Bilić, Ivana Ninčević, Ivica Penić, Krunoslav Ris, Mateo Perak, Stevica Kuharski, Ivan Brezak Brkan, Marijana Bošnjak, Vladimir Trajkovikj, Dražen Čučić te Ana Pavičić-Kaselj.

Organizatorica Ana Pavičić Kaselj izrazila je veliko zadovoljstvo kako brojem prijavljenih tako i napretkom koji su timovi i njihove poduzetničke ideje postigle na Kampu. Tijekom četiri intenzivna radna dana ideje su dorađene, prezentacije usavršene i u konačnici su timovi sada znantno poboljšani priredili fantastičnu u završnicu natjecanja. Evaluacijski odbor je izabrao pet najboljih ideja, a to su:

  1. Mjesto – Pippion (Dario Trbović i Ivan Jurlina), online servis/usluga za uzgajivače i natjecatelje golubova
  2. Mjesto – iSpace (Josip Budimcic), aplikacija za interaktivno upravljanje prezentacijama
  3. Mjesto - Energetsko učinkovit sustav za bežično mjerenje analognih signala (ETFOS – Tomislav Matić, Marijan Herceg i Josip Job), bežični senzorski čvor koji će uz iznimno male dimenzije i malu potrošnju energije mjeriti biološki signal i prenositi ga bežično do prijemnika
  4. Mjesto - Gumeni cestovno-željeznički prijelaz DR 1 (Jovana Đurić, Slobodan Rajić, Ivica Kontent), sustav koji se ugrađuje na pružnim prijelazima, predstavlja jeftinije, isplativije i ekološki prihvatljivije rješenje.
  5. Mjesto - Velos CCG (Igor Bobić, Dario Kuzminski, Miljenko Švarcmajer i Sonja Vrtarić), kolekcionarska kartaška igra smještena u paralelnom svijetu, zanimljivog dizajna i tematike.

Međutim najzanimljiviji dio se dogodio nakon izbora najboljih poduzetničkih/startup ideja i dodjele nagrada sponozor Kampa – Toshibe, koja je najbolje poduzetničke ideje nagaradila Toshiba laptopima.

Iz Osijeka u Los Angles i Sofiju

Eleven Akcelerator iz Bugarske je projekt Energetski učinoviti sustav za bežično mjerenje analognih signala pozvao u finale te ekipa sa Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku odlazi 29.11.2014. u Sofiju gdje će se boriti za ulazak u osmu generaciju startupa  koja će ući u Eleven Akcelerator u kojem će dobiti početnu investiciju od 25.000 eura te mogućnost dobivanje do 200.000 eura za daljni razvoj projekta. Naravno, sve to prati tromjesečni program akceleracije u coworking prostoru u Sofiji, koji uključuje mentorstvo, radionice, događaje za umrežavanje i pristup regionalnoj i globalnoj zajednici.

New Mans Business Akcelerator iz Makedonije je odlučio podržati čak 3 projekta sa Kampa u nastojanju da uđu u akceleracijski program The Design Acceleratora u Los Angelesu.  Riječ je o zajedničkom projektu jednog od najpoznatijih američkih sveučilišnih istraživačkih centara Caltech te vodeće škole za dizajn Art Center College of Design, koji će timovima pružiti ne samo odličan program s vrhunskom podrškom i mentorima, već ih i smjestiti u dinamično startup okruženje Idealaba te im omogućiti da iz prve ruke upoznaju ciljano tržište.

Svi troškovi timovima su pokriveni, a uz to je osigurana i seed investicija u visini od 50.000 dolara koja će im pomoći da svoju ideju razvijaju i u najboljem svjetlu ju predstave na američkom tržištu. 

Prvi projekt koji se do kraja godine treba pripremiti i ući u finale je Velos, dok se druga dva tima iSpace te projekt koji nije ušao u prvih 5 najboljih – ClubConnect pripremaju za proljetno finale u travnju 2015.

Poduzetnički Akcelerator Osijek

Upravo prvo ulaganje do 100.000kn u sklopu novog Poduzetničkog Akceleratora u Osijeku će biti u prvonagrađeni projekt Pippion, dok će ostala četiri projekta (EFOS, Velos, iSpace, ClubConnect) dobiti predfinanciranje do iznosa od 50.000kn, dok će se projekti Gumeni cestovno-željeznički prijelaz DR 1 i EFOS pripremati na natječaj SME Instrumenta u sklopu Horizon 2020 iz kojeg se može osigurati do 2,5 milijuna eura bespovratnih sredstava za pokretanje investicije poduzeća.

Vrlo zanimljivo finale je imao i projekt Mast i paprika za koji je ulagački interes pokazalo čak troje mentora sa Kampa. 

Rezime Acceleration Boot Camp Osijek je stoga izuzetno uspješno jer će u slijedećih nekoliko mjeseci intenzivno raditi u sklopu novog Poduzetničkog Akceleratora u Osijeku na pripremi čak 7 poduzetničkih/startup ideja koje su ispjele privući investitore na Kampu, a to su:

  • Pippion – Akcelerator Osijek
  • Energetsko učinkovit sustav za bežično mjerenje analognih signala – Akcelerator Osijek & Eleven akcelerator Sofija
  • Velos - Akcelerator Osijek & New Mans Business Akcelerator Skopje
  • iSpace - Akcelerator Osijek & New Mans Business Akcelerator Skopje
  • ClubConnect - Akcelerator Osijek & New Mans Business Akcelerator Skopje
  • Gumeni cestovno-željeznički prijelaz DR 1 – Akcelerator Osijek
  • Mast i paprika – Akcelerator Osijek

Već je dogovoren i slijedeći  Akceleratorski poduzetnički kamp Osijek te će se on održati 05.03.2015. a detaljni će biti objavljeni naknadno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti