Zakoračili smo u 2018.: Mogli bismo svjedočiti revolucionarnim konceptima

Godina u koju smo upravo zakoračili donijet će nam sjajne stvari, a ovo je svakako jedna od njih.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 01.01.2018. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kakva će biti 2018., što nam donosi tehnološka godina koju smo upravo danas otvorili? Nadamo se i vjerujemo kako će biti sjajna jer, prema najavama, mogli bismo svjedočiti nekim doista revolucionarnim konceptima, ali ovoga puta nećemo se baviti novitetima, nego - raritetima. Jer ova godina mogla bi donijeti dašak računalne povijesti u novom ruhu, uostalom posljednjih mjeseci, pa zapravo čak i cijele 2017., retrostil je itekako podizao vlastitu popularnost i popularnost nekih davno zaboravljenih tehnoloških inovacija.

Jedno od mitskih računala i pripadajućih operativnih sustava, legendarna Appleova Lisa, moglo bi oživjeti ove godine! Vijest stiže iz američkog Computer History Museuma, čiji je kustos Al Kossow najavio kako je izvorni kod Appleova prvog operativnog sustava s pripadajućim grafičkim sučeljem potpuno funkcionalan i nakon što Apple odobri objavu, mogli bi i trebali biti dostupni javnosti tijekom ove godine! Kada, nije točno precizirano, ali to i nije toliko bitno, najvažnija je upravo činjenica kako će Appleov legendarni OS biti dostupan zajedno s izvornim kodom. 

Istina, Lisa OS i do sada je bilo moguće pokretati na raznim emulatorima, no ovdje se radi o originalnom izvornom kodu koji je, ponavljamo, dio računalne povijesti. Iako je Lisa doživjela debakl, iako je koštala 10.000 američkih dolara te davne 1983., iako nikada nije postala ono što je trebala biti prema pokojnom Steveu Jobsu, ipak je zauzela mjesto u povijesti. Jer, Lisa OS je imao grafičko sučelje, podršku za korištenje miša i prvi ozbiljni datotečni sustav, koji je bio preteča operativnog sustava macOS kakav danas poznajemo, ali i brojnih drugih.

Appleova, zapravo bolje rečeno Jobsova Lisa, koja je ime dobila po njegovoj najstarijoj kćerki, jedan je od temelja korištenja računala i grafičkog korisničkog sučelja kakvo imamo danas. I stoga jedva čekamo da se predstavi izvorni kod…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti