Izvršni direktor Volkswagena komentirao američke izbore: Njihov je favorit Biden, a jasno je i zašto

Biden je zagovornik obnovljivih izvora energije te analitičari vjeruju kako će njegov izbor značiti nove poticaje za kupovinu e-vozila i izgradnju stanica za punjenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2020. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izborni kaos u SAD-u se nastavlja, a iako je Trump prvo proglasio pobjedu, nakon čega je počeo s kritikama i tužbama, čini se kako je trenutačno poziciji najvažnijeg čovjeka u Americi puno bliži Biden. Naravno, uvijek treba uzeti u obzir mogućnost nekih preokreta pa treba sačekati dok rezultati ne budu službeni. Osim u SAD-u, izbori se s nestrpljenjem prate diljem svijeta jer bi odabir Bidena ili Trumpa mogao utjecati na brojne industrije diljem svijeta.

Slika nije dostupna Ako na američkim izborima pobjedi Joe Biden, pred Muskom i Teslom su još bolji dani

Npr. ako ne dođe do nekih velikih promjena i bude izabran Biden, bit će zanimljivo vidjeti kakav će biti njegov stav prema Kini i hoće li nastaviti s tvrdom politikom kakvu je vodio Trump zahvaljujući kome je Huawei zaustavljen u napretku prema osvajanju globalnog tržišta pametnih telefona. Također, analitičari vjeruju kako bi odabir SAD-a mogao imati veliku važnost i za daljnju situaciju na tržištu električnih automobila.

Već je bilo riječi o tome kako bi s Bidenovom pobjedom itekako profitirao Elon Musk i njegova Tesla, a razlog je jednostavan - predsjednički kandidat i vrlo izgledni pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-u zagovornik je održivih izvora energije i zelene energije. To bi značilo, smatraju analitičari, kako u Americi pod Bidenom možemo očekivati nove poticaje za kupovinu električnih vozila, izgradnju brojnih novih stanica za punjenje e-automobila, ali i elektrifikaciju flote državnih vozila.

Slika nije dostupna Atraktivan električni SUV-a s dosegom većim od 500 km: Predstavljen VW ID.4

O tome je ovaj tjedan govorio i prvi čovjek Volkswagena Herbert Diess koji je rekao kako je demokratski program u skladu s našom globalnom strategijom borbe protiv klimatskih promjena i elektrifikacijom. Podsjetimo, VW namjerava uložiti desetke milijardi eura u elektrifikaciju i u budućnosti se gotovo u potpunosti okrenuti elektrifikaciji svojih modela. S prvim modelom e-vozila ID.3 baziranim na novoj platformi MEB namjeravaju osvojiti prvenstveno europsko tržište, no ciljaju i na Kinu i SAD u kojem bi se uskoro trebao u prodaji pojaviti ID.4, električni SUV njemačke kompanije s kojim će na tržištu konkurirati vozilima poput Teslina Modela Y.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti