Jack Ma poručio EU: Imate previše pravila i zakona, zato zaostajete za Kinom

Europa zaostaje za SAD-om i Kinom kada su u pitanju tehnološke inovacije, a osnivač Alibabe Jack Ma vjeruje da su uzroci za to pravila i zakoni koji guše inovativnost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.05.2019. / 08:19

Jack Ma (Foto: AFP)

Jack Ma je u nedavnom razgovoru za kineske medije otkrio jednu od tajni uspjeha njegove, ali i drugih kineskih kompanija – u prvim danima interneta u Kini nije bilo pravila i zakona koji bi ih ograničavala pa su bili prilično slobodni u razvoju svojih usluga i proizvoda. Ako su nailazili na neke probleme, prvo bi potražili način na koji mogu riješiti te probleme, a tek bi onda razmišljali o zakonima i regulacijama. Kaže kako tada kineska vlada nije znala previše o internetu – nisu znali što je sama mreža, kako izgleda, ni kako je regulirati.

Slika nije dostupna Ako ne želite raditi 12 sati dnevno, 6 dana tjedno, nemojte se ni prijavljivati na posao

Takvu situaciju bez reda i pravila iskoristio je Ma i brojni drugi snalažljivi kineski internetski poduzetnici koji su izgradili internetska carstva vrijedna milijarde dolara. Reda danas, naravno, mora biti, no šef Alibabe upozorio je kako previše pravila i zakona nisu dobri jer guše inovativnost pri čemu je mislio na situaciju na europskom kontinentu. Naime, uredbe poput GDPR-a, kao i sve što se događa vezano uz direktivu o autorskim pravima predstavljaju pravila koja kompanijama samo otežavaju poslovanje i razvoj inovacija.

Sve što se u Europi radi jest poštivanje pravila u zakona i, kada dođe do neke problematične situacije, u Europi se donose nova pravila i zakoni, komentirao je Ma i dodao: "Ja se brinem za Europu".

Usporedio je Europu s kineskim kompanijama poput njegove, Tencenta i Baidu te s brojnim američkim divovima Silicijske doline i zaključio koliko EU kasni za njima u pogledu tehnoloških inovacija te kako nema previše velikih tehnoloških kompanija koje su nastale u europskim zemljama.

Jack Ma Najbogatiji Kinez zaposlenicima objasnio tajnu dugoročnog zdravlja i sreće: Seks! Šest puta u šest dana!

Među inim, njegov se komentar odnosio i na nedavno smjernice koje su donesene u EU vezane uz razvoj umjetne inteligencije – Ma kaže kako su opasnosti o kojima se priča kada je AI u pitanju prenapuhane te je podsjetio da Alibaba koristi umjetnu inteligenciju za hvatanje lopova koji žele ukrasti novac od brojnih transakcija koje se svakodnevno obavljaju putem platforme njegove kompanije. Smatra i da pristup tehnologiju ovisi i o načinu na koji ljudi (i čelnici EU) gledaju na nju – ako se gleda kao na problem, onda pravi problemi tek počinju, no ako na tehnološku revoluciju gledate kao na priliku, onda i prava prilika tek počinje.

Izvor: South China Morning Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti