Jadranska aero-svemirska asocijacija kod Milanovića: Planiramo lansirati prvi hrvatski satelit 2023. godine

Naglasili su kako je lansiranje njihov kratkoročni cilj. Dugoročno žele educirati što više mladih te otvoriti sveučilišni smjer.

Martina Čizmić | 04.03.2021. / 14:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Jadranske aero-svemirske asocijacije A3, nevladine, neprofitne i neovisne udruge koja je osnovana s ciljevima poticanja, istraživanja i razvoja u aero-svemirskom sektoru, posredovanja u projektima kao „point of contact“, obrazovanja i savjetovanja te međunarodne suradnje.

Predstavnici Asocijacije na sastanku su upoznali predsjednika Milanovića sa svojim aktivnostima i suradnjom sa stručnjacima u tvrtkama i institucijama iz sektora znanosti i obrazovanja, a koji su voljni sudjelovati u aero-svemirskom programu Republike Hrvatske kroz osmišljavanje i izvedbu projekta u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini.

Razgovaralo se i o razvijanju, montiranju i lansiranju prvog hrvatskog satelita 2U CubeSat pod nazivom projekt „Perun 1“. Govoreći o projektu „Perun 1“ rekli su kako im je plan lansirati u lipnju 2023. te su predsjednika Milanovića upoznali s troškovima lansiranja satelita. Naglasili su kako je lansiranje njihov kratkoročni cilj, no da rade sa studentima i mladima koje žele podučiti svim segmentima organizacije i provedbe ovakvog projekta jer im je dugoročan cilj edukacija i otvaranje sveučilišnog smjera.

U izaslanstvu Jadranske aero-svemirske asocijacije A3 bili su predsjednik prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, savjetnik za srednje školstvo Stevče Arsoski, voditeljica projekta Perun 1 Mirela Obrić, voditeljica Projekta Perun 1, student VU Algebra i tehnički voditelj Projekta Perun 1 Filip Kisić te savjetnica za inovacije i poslovno planiranje A3 Ida Srdić.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti