Japan zaista živi u 2050.: Napravili 5G antenu koju gotovo i ne vidite

Antena koju ne primjećujete, a osigurava stabilan signal?

Martina Čizmić | 04.10.2024. / 16:06

Waveantenna, staklena 5G antena (Foto: AGC/NTT Docomo)

Iako nam 5G tehnologija donosi mnoge prednosti poput bržeg prijenosa podataka, njena je glavna mana što zbog visokih frekvencija koje koristi, za pokrivanje istog područja potrebno izgraditi više baznih stanica. To je problem, pogotovo u gusto naseljenim gradovima, jer za takve stanice jednostavno - nema mjesta. 

No, rješenje koje su osmislili u Japanu moglo bi gotovo svaku visoku zgradu pretvoriti u 5G odašiljač. 

Japanski su znanstvenici razvili staklenu antenu, koja bi staklene prozore na zgradama mogla pretvoriti u bazne stanice i tako proširiti pokrivenost 5G mrežom.

Kako su pojasnili iz tvrtke AGC koja inače proizvodi stakla, a proizvela je i staklenu antenu, ona pretvara prozor u baznu stanicu koja se može pričvrstiti na prozor zgrade iznutra i pretvoriti vani u servisni prostor bez kvarenja gradskog pejzaža ili vanjskog izgleda zgrade. Drugim riječima, 5G baznu stanicu moguće je zamijeniti prozorom koji je dio zgrade. To omogućuje da se područje koristi kao 5G mreža bez narušavanja estetike grada ili snižavanja vrijednosti zgrada u tom području.

Staklena antena koristi prozirne vodljive materijale zajedno s prozirnom vodljivom smolom. Materijali su u sendviču između dvije staklene ploče. Debljina staklene antene može se mijenjati na temelju bilo kakvog gubitka signala ili refleksije signala.

Ovu staklenu antenu nazvali su Waveantenna i ugrađuje se na unutarnju površinu prozora, zbog čega je antena gotovo nevidljiva. Radi s 5G signalima u rasponu od 3,7 GHz do 4,5 GHz.Testiraju ju na nekoliko zgrada u Japanu, a njeni tvorci ističu i kako je debljinu staklenog panela moguće dodatno prilagoditi kako ne bi odskakala od okoline.

U Japanu se nadaju da bi ovu staklenu antenu mogli koristiti i u automobilima, kako bi se povećala pokrivenost i omogućila stalna povezivost, što je posebno važno u slučaju autonomnih vozila.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti