Japanci napravili bioničku ruku koju je moguće kontrolirati pametnim telefonom

Pametni telefoni danas su u mogućnosti kontrolirati veliki broj uređaja pa nimalo ne čudi da je japanska kompanija Exiii napravila bioničku ruku koja se može kontrolirati putem telefona.

Monika Nožić Monika Nožinić | 25.03.2015. / 09:30

Japanci napravili bioničku ruku koju je moguće kontrolirati pametnim telefonom

Pametni telefoni danas su u mogućnosti kontrolirati veliki broj uređaja pa nimalo ne čudi da je japanska kompanija Exiii napravila bioničku ruku koja se može kontrolirati putem telefona. 

Bionička ruka zove se Handiii i u njoj se nalazi veliki broj senzora, među kojima je i EMG senzor, što znači da je ova ruka puno više od obične proteze, tj. može detektirati promjene u živcima i mišićima. Te će promjene zatim biti "prevedene” odgovarajućom aplikacijom u pokret ruke, a Handiii će na taj naćin moći otvarati i zatvarati šaku te pomicati prste.

Prsti na bioničkoj ruci se čak mogu promijeniti u različite alate kao što je, primjerice, olovka. Ono što ovu ruku čini pristupačnom je 3D printanje, što omogućuje puno lakšu proizvodnju.

Handiii se već nalazi u prodaji, ali kompanija napominje da može doći do kašnjenja isporuke. Cijena ove posebno dizajnirane ruke iznosit će oko 300 dolara.

Pogledajte video:

Foto: YouTube/TheBridge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti