Japanci se protiv toplinskih udara bore tehnologijom, nose inovativne jakne za rashlađivanje

Ljeto prži, ali japanski inovatori rashlađuju stvari s jaknama koje imaju ugrađeno aktivno hlađenje, rashladnim cijevima oko vrata i drugim tehnološkim rješenjima, nudeći tako inventivne načine za prevladavanje toplinskih udara.

Branimir Vorša | 19.08.2023. / 08:40

Japaanske jakne s ventilatorima
Japaanske jakne s ventilatorima (Foto: Afp)

Japanske tvrtke razvijaju kreativne proizvode za borbu protiv velikih ljetnih vrućina, uključujući jakne s ventilatorima, ovratnike za hlađenje i majice kratkih rukava koje reagiraju na znoj. Navedene inovacije imaju za cilj pomoći pojedincima da ostanu rashlađeni usred rastućih temperatura, rješavajući na taj način značajan izazov koji predstavlja nošenje s velikim ljetnim temperaturama.

Globalne klimatske promjene dovele su do toplijih ljeta diljem svijeta, uključujući i Japan. Zapravo, srpanj je bio najtopliji mjesec u posljednjih 100 godina u toj zemlji. Ta ekstremna vrućina rezultirala je tragičnim žrtvama, s najmanje 53 izgubljena života zbog toplinskog udara i gotovo 50.000 ljudi kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć.

Inovativna "Cool" odjeća

Pionirska marka pod nazivom Workman uzela je svoje originalne jakne opremljene ventilatorima, u početku dizajnirane za građevinske radnike, i pretvorila ih u senzaciju za širu javnost. Te se jakne mogu pohvaliti malim električnim ventilatorima koji se napajaju punjivim baterijama, dajući osvježavajući povjetarac izravno u tijelo nositelja. S cijenama u rasponu od 82 do 164 dolara, te inovativne jakne nude opipljiv bijeg od zagušljive vrućine za Japance.

Japan, koji je poznat po starijoj populaciji, svjedočio je više od 80 posto povećanja smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom među starijim građanima u posljednjih pet godina. Kao odgovor na to, MI Creations je uveo cijevi za hlađenje. Ove cijevi mogu pružiti brzo olakšanje hlađenjem gela unutar njih, u hladnjaku kroz 20 minuta i koji se zatim može nositi oko vrata do sat vremena.

Šira slika

Iako nosivi gadgeti poput odjeće opremljene ventilatorima nude predah od rastućih temperatura, oni ne predstavljaju potpuno rješenje. Mnogi u Japanu smatraju da, iako su ovi proizvodi pozitivan korak prema ublažavanju nelagode i zdravstvenih rizika povezanih s vrućinom, oni ne rješavaju šire izazove koje donosi globalno zagrijavanje. Potrebne su opsežne mjere za učinkovito rješavanje tog složenog problema.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti