Japanski startup razvija robota nalik 'Gundamu' s cijenom od tri milijuna dolara

Ovaj bi se robot jednog dana mogao koristiti za pomoć u katastrofama ili u svemirskoj industriji.

Hina | 02.10.2023. / 08:31

Tsubame Industries Archax (Foto: Tsubame Industries)

Start-up Tsubame Industries sa sjedištem u Tokiju razvija robota na četiri kotača visokog četiri i pol metra koji izgleda kao lik iz vrlo popularne japanske animirane serije Gundam, a može biti vaš za tri milijuna dolara.

Nazvan Archax po letećem dinosauru arheopteriksu, robot ima monitore u kokpitu koji primaju slike s kamera spojenih izvana tako da pilot može upravljati rukama i šakama pomoću joysticka iz unutrašnjosti torza.

Mnoštvo robota, ilustracija Američka vojska namjerava izgraditi ogromnu vojsku robota kojima će cilj biti slanje poruke - Kini

Težak je 3,5 tona i ima dva načina rada: uspravni "robotski" i "vozni" s najvećom brzinom od deset kilometara na sat.

Predstavljanje je planirano za Japan Mobility Show ovoga mjeseca.

Japan je jako dobar u animaciji, igrama, robotima i automobilima pa sam pomislio da bi bilo sjajno kada bih mogao stvoriti proizvod koji sažima sve te elemente", rekao je Ryo Yoshida, 25-godišnji izvršni direktor Tsubame Industriesa.

Želio sam stvoriti nešto što kaže: 'Ovo je Japan', dodao je.

Yoshida se nada izgraditi i prodati pet robota za dobrostojeće robotske fanove, ali se nada i da bi se robot jednog dana mogao koristiti za pomoć u katastrofama ili u svemirskoj industriji.

Mirokai robot Ne, ovo nije lik iz videoigre, nego robot koji bi mogao pomagati u bolnicama

U ranoj mladosti se zainteresirao za robotiku. Naučio je variti u djedovoj radionici, a potom je osnovao tvrtku koja proizvodi mioelektrične proteze za ruke. Kaže da želi održati proizvodnu konkurentsku prednost Japana.

Nadam se da ću učiti od prethodnih generacija i nastaviti tradiciju, izjavio je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti