Ne, ovo nije lik iz videoigre, nego robot koji bi mogao pomagati u bolnicama

Iako su prilikom dizajna crpili ideje iz francuskih crtanih filmova, Mirokai ipak ima puno ozbiljniju namjenu.

Martina Čizmić | 02.09.2023. / 08:01

Mirokai robot (Foto: Enchanted Tools)

 IFA 2023 ove je godine otvorila svoja vrata robotima u svim oblicima i vrstama. Od malih igračaka poput robota Transformera, do robota barmena koji će vam napraviti koktel po vašem izboru. 

U masi tih robota, jedan je privlačio pozornost svojim simpatičnim izgledom koji više podsjeća na neki lik iz videoigara ili crtanih filmova, nego na robota koji bi u budućnosti mogao imati ozbiljnu ulogu. 

Radi se o robotu Mirokaiu kojeg je osmislio francuski startup Enchanted Tools. Kako sami ističu, Mirokai je nastao u manje od godinu dana, a na njegovom osmišljavanju i izradi radilo je čak 50 inženjera. Ideja iza ovog simpatičnog robota koji je nešto viši od jednog metra i teži oko 30 kilograma, je da pomaže na mjestima kao što su bolnice. 

Naime, Mirokai je opremljen s 4 kamere i 4 mikrofona, ultrazvučnim senzorima, a sve to pokreću 2 procesora i 2 grafička procesora što omogućuje lokalizaciju objekta, autonomnu navigaciju, prepoznavanje lica i glasa te "prirodno prepoznavanje interakcije". Umjesto kotača, Mirokai ima zanimljivu kuglu koja mu omogućava da bude stabilniji i lakše se kreće i u uskim prostorima. 

Kako su pojasnili iz Enchanted Toolsa, Mirokai može pomoći u prenošenju stvari, nadziranju bolesnika, ali i drugim poslovima u užurbanoj bolnici. 

Iako je na IFA 2023 predstavljen tek prototip, iz Enchanted Toolsa nadaju se kako bi u budućnosti Mirokai mogao krenuti u serijsku proizvodnju. No to će, kako dodaju, ponajprije ovisiti o tome hoće li bolnice, starački domovi ili pak zračne luke, prepoznati Mirokaiov potencijal. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti