Japanski znanstvenici tvrde: Asteroid udaljen 320 milijuna kilometara od Zemlje u sebi ima osnovne sastojke života

Asteroid udaljen 200 milijuna milja od Zemlje sadrži građevne blokove života, tvrde japanski znanstvenici.

Branimir Vorša | 09.06.2022. / 11:53

Asteroid Ryugu
Asteroid Ryugu (Foto: Afp)

Više od 20 vrsta aminokiselina navodno je otkriveno u uzorcima koje je japanska sonda Hayabusa 2 prikupila s asteroida Ryugu 2018. i 2019. godine. Znanstvenici su ranije rekli da su uzorci 'najprimitivniji materijal u Sunčevom sustavu koji smo ikada proučavali'.

Znanstvenici su analizirali su 5,4 grama kamenih zrna iz Ryugua otkako su uzorci vraćeni na Zemlju u prosincu 2020. godine.

Uzorak prašine s asteroida Ryugu Uzorak prašine s asteroida Ryugu (Foto: Afp)

Aminokiseline su inače građevni blokovi bjelančevina koje živi organizmi proizvode na temelju svog DNK koda, pa bi mogle biti ključni potpis postojanja izvanzemaljskog života i na drugim planetima. Međutim, unatoč tome što su one organski spojevi od kojih se sastoji život kakav poznajemo, oni nisu nužno ostaci samih drevnih živih organizama.

Kemikalije za izgradnju proteina također se mogu formirati kroz prirodne geološke procese, primjerice onih koji su formirali Sunčev sustav.

Tvrdnju da je pronađeno 20 vrsta aminokiselina iznio je djelatnik japanskog ministarstva obrazovanja. Ranije je objavljeno na konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti u Teksasu u ožujku da je pronađeno 10 vrsta, uključujući glicin i alanin, prema znanstvenicima koji su detaljno opisali dvije studije o tom otkriću.

Otkrili smo različite prebiotičke organske spojeve u uzorcima, uključujući proteinogene aminokiseline, policikličke aromatske ugljikovodike slične zemaljskoj nafti i razne spojeve dušika. Ove prebiotičke organske molekule mogu se proširiti po Sunčevom sustavu, potencijalno kao međuplanetarna prašina s Ruygu površine udarom ili drugim uzrocima, rekao je Hiroshi Naraoka sa Sveučilišta Kyushu u Japanu, koji je vodio tim znanstvenika koji su proučavali uzorak s Ryugua.

Porijeklo Ryugua

Podaci također sugeriraju da bi Ryugu mogao biti ostatak raspadnutog kometa koji je proveo desetke tisuća godina jureći kroz Sunčev sustav. Znanstvenici vjeruju da je taj komet ispario zbog visokih temperatura te da je pretvoren u asteroid s hrpom ruševina nakon što se preselio u unutarnji asteroidni pojas između Jupitera i Marsa.

Uzorci Ryugua vraćeni su na Zemlju radi proučavanja od strane Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA). Dobivene informacije su pokazale da je Ryugu asteroid s hrpom ruševina, sastavljen od malih komada stijena i čvrstog materijala koji su zbijeni gravitacijom, a ne od jedne, monolitne gromade.

Drugo, njegov oblik vjerojatno je uzrokovan deformacijom uzrokovanom brzom rotacijom, kažu japanski znanstvenici te također ima izrazito visok sadržaj organske tvari. Upravo to konačno otkriće postavlja pitanje o podrijetlu asteroida.

Trenutni znanstveni konsenzus je da je Ryugu nastao iz krhotina koje je ostavio sudar dva veća asteroida. Ali to ne može biti točno ako asteroid ima visok sadržaj organskih tvari jer bi se materija degradirala ili uništila visokim temperaturama sudara.

Znanstvenici se nadaju da će potvrditi ovu razinu organske tvari nakon završetka analize vraćenih uzoraka.

Ryugu je ugljični asteroid blizu Zemlje koji ima oko 900 metara u promjeru i nalazi se u orbiti između Zemlje i Marsa. Prethodni testovi su već pokazali da ta svemirska stijena sadrži neke od 'najprvobitnijih materijala' ikad ispitanih, a znanstvenici su rekli da bi to moglo riješiti misterij kako je nastao Sunčev sustav.

Znanstvenici sa Sveučilišta Queensland u Australiji rekli su da su uzorci među najtamnijim materijalima ikad ispitanim, reflektirajući samo dva posto svjetlosti koja ih obasjava. Oni su također vrlo porozni i mogli bi biti ključ za razumijevanje kako su prvi građevni blokovi života stigli na Zemlju prije 4,5 milijardi godina, dodaju.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti