Jasna poruka kibernetičkim kriminalcima: "Mi nikad nećemo platiti otkupninu"

Nova inicijativa ima za cilj potkopati financiranje kriminalaca boljom razmjenom informacija o računima za plaćanje otkupnine.

Hina | 31.10.2023. / 11:41

Ransomware, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Četrdeset zemalja predvođeno SAD-om planira potpisati obećanje da nikada neće platiti otkupninu kibernetičkim kriminalcima i da će raditi na eliminaciji mehanizama financiranja hakera, rekao je u utorak visoki dužnosnik Bijele kuće.

 

Međunarodna inicijativa za borbu protiv ransomwarea (ucjenjivački softver) sklapa se u trenutku kada broj napada takvih napada raste diljem svijeta.

Teleskop Gemini na Havajima Dva teleskopa među najnapredijima na svijetu ostaju zatvorena nakon kibernetičkog napada: "Napadač možda čak i ne zna da napada zvjezdarnicu"

Sjedinjene Američke Države najteže su pogođene te na njih otpada 46 posto takvih napada, rekla je novinarima na virtualnom brifingu Anne Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a, zadužena za kibernetičke i nove tehnologije.

Sve dok novac teče prema kriminalcima ucjenjivačkim softverom, to je problem koji će nastaviti rasti, dodala je.

U napadima ucjenjivačkim softverom hakeri šifriraju sustave organizacije i traže otkupninu u zamjenu za njihovo otključavanje.

Često kradu osjetljive podatke i koriste ih za iznuđivanje žrtava i prijete njihovim objavljivanjem na internetu ako se uplate ne izvrše.

Malware Razbijena zloglasna platforma koja je širila malware po cijelom svijetu

Dok stotine tvrtki svake godine postaju žrtve, napadi visokog profila u SAD-u dogodili su se u posljednja dva mjeseca protiv operatera kasina MGM Resorts International i proizvođača proizvoda za čišćenje Clorox.

Obje tvrtke još se nisu u potpunosti oporavile od poremećaja.

Nova inicijativa ima za cilj potkopati financiranje kriminalaca boljom razmjenom informacija o računima za plaćanje otkupnine, naglasila je Neuberger.

Izradit će se dvije platforme za razmjenu informacija, pri čemu će jednu napraviti Litva, a drugu zajednički Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati.

IBM Security Trendovi kibernetičkih prijetnji: Europa je na drugom mjestu po broju napada

Partnerske zemlje podijelit će "crnu listu" putem ministarstva financija SAD-a koja će uključivati informacije o digitalnim novčanicima koji se koriste za skrivanje iznuđenih iznosa, rekla je Neuberger.

Dodala je da će se koristiti umjetna inteligencija za analizu blockchaina s ciljem identificiranja nezakonitih sredstava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti