Jedno od glavnih pitanja, kad se govori o povratku u "novo normalno", pitanje je održavanja velikih događanja poput koncerata i festivala. Kako bi provjerili je li moguće održati festival na kojem će se posjetitelji pridržavati epidemioloških mjera i tako međusobno osigurati zaštitu od širenja koronavirusa, u Novom Sadu proveli su znanstveno istraživanje. Istraživanje je organiziralo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod vođenjem šefice istraživačkog tima, epidemiologinje doc. dr Marije Milić.

U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim koronavirusom tijekom posjete jednom masovnom događaju, a u situaciji kada se primjenjuju sve preventivne mjere, i kada se od svih posjetitelja zahtjeva da su komplentno cijepljeni ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tijekom EXIT festivala provede znanstveno istraživanje i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih znanstvenih saznanja o virusu. Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među sudionicima istraživanja, a detaljnije rezultate očekujemo uskoro, izjavila je doc. dr Milić.

Ukupno 345 ispitanika je podjeljeno u dvije grupe – cijepljene i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani prije ulaska na festival, od 8. do 10. srpnja, i samo jedna osoba je bila pozitivna te joj je bio onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. srpnja i tad nije zabilježen ni jedan pozitivan test. 

Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani. Za konačnu analizu bit će potrebno neko vrijeme, ali već sada se može reći, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da EXIT festival nije mjesto masovne zaraze virusom, rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Tijekom održavanja Exita, izvršeno je preko 16.111 provjera posjetitelja s Digitalnim zelenim certifikatom, od kojih je čak 95% njih cijepljeno protiv COVID-19. Za sve koji nisu imali Digitalni zeleni certifikat, organizirano je besplatno testiranje. Tijekom pet dana testirano je 18.336 osoba, a pozitivno je bilo njih 10 ili 0,05% testiranih te njima nije bio dozvoljen ulazak na festival. Posjetitelji iz inozemstva su provjeravani u skladu s dokumentacijom s kojom su ulazili u Srbiju, što je u velikom broju slučajeva bio PCR test.

Zanimljivo, nakon završetka festivala, koji je posjetilo gotovo 20 tisuća stranaca, tek je jedna osoba bila pozitivna na virus. 

Organizatori podsjećaju kako je u Europi do sada provedeno niz istraživanja na manjim događajima koja su pozakala da, uz navedena ograničenja, koncerti i festivali nisu rizična mjesta za prenošenje COVID-19. Istraživanje na festivalu Exitu prvo je koje je napravljeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetaja tisuća ljudi.

Istraživanje s Exita dokazuje da se i tijekom pandemije može naći način i model po kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno sigurno. Ovo istraživanje je naš doprinos borbi cjelokupne glazbene industrije za daleko bolji tretman u europskim i svjetskim državama nego što je to do sada bio slučaj. Dokazali smo da smo bili optuženi nepravedno, i da više ne postoje nikakvi argumenti i opravdanja koja mogu dozvoliti okupljanja na sportskim događajima, u kafićima ili shopping centrima, a ne i na koncertima i festivalima. Pozivam našu cjelokupnu industriju da, kao što smo se mi izborili u Srbiji, udružimo snage i izborimo se za fer tretman naše scene na svjetskom nivou, izjavio je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju