Je li sastanak bio produktivan ili gubljenje vremena? O tome će odlučiti umjetna inteligencija

Kamere i senzori pratit će ponašanje sudionika sastanka te ga analizirati i na kraju dati ocjenu učinkovitosti samog sastanka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2020. / 10:51

Sastanak (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Dio uspješnih poduzetnika i poslovnjaka smatra i savjetuje kako česti i dugotrajni sastanci u velikom broju slučajeva nemaju previše smisla te su više gubljenje vremena jer mogu završiti bez konkretnih odluka uz zaključak: “Dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti”. Ekipa iz Microsofta razmišlja o sustavu koji bi ocjenjivao učinkovitost sastanaka - uživo, ali i virtualnih putem različitih online platformi kakvi su postali svakodnevica od početka pandemije.

Slika nije dostupna Zbog pandemije i socijalne distance Djed Božićnjak s djecom će razgovarati preko Zooma i Facebooka

Američka kompanija prijavila je zanimljiv patent u kojem je opisan sustav koji bi ocjenjivao sastanke ovisno o različitim faktorima poput govora tijela sudionika, njihovih izraza lica pa čak i po ambijentu u kojem se održava (temperatura, doba dana itd.). Opisani sustav trebao bi uključivati kamere i senzore koji bi pratili i analizirali sastanke, odnosno sudionike sastanaka te na temelju te analize dati neku konačnu ocjenu. Npr. ako sudionici sastanka konstantno budu gledali u svoje mobilne uređaje ili imali nezainteresirane izraze lica, jasno je kako takav sastanak neće dobiti visoku ocjenu. Za analizu bila bi zadužena, naravno, umjetna inteligencija.

Korištenje takve tehnologije moglo bi unaprijediti sastanke, odnosno nadređenima bi bilo jasnije koliko je neki sastanak bio učinkovit i ima li smisla u budućnosti održavati slične sastanke ili se stvari mogu riješiti na drukčiji način, uz manji gubitak vremena, a bolje rezultate. No, takva bi tehnologija mogla utjecati i na same sudionike sastanka koji bi se, znajući da se njihovo ponašanje prati i analizira, mogli aktivnije uključiti u sam sastanak, umjesto da samo razmišljaju o drugim stvarima i čekaju njegov završetak.

Također, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko bi se rezultati sastanaka uživo razlikovali od sastanaka putem Zooma, Teamsa i drugih platformi jer nije teško zaključiti kako će, jednom kada završi pandemija, mnoge kompanije nastaviti s praksom online sastanaka koji su brži i jeftiniji jer nema potreba za putovanjima na sastanke i mogu se održavati iz kućnih ureda.

Slika nije dostupna Gates je današnju situaciju predvidio još prije 25 godina, a ima i nova predviđanja za budućnost

Treba naglasiti kako je ovo samo patent, a kako to obično biva s patentima, Microsoft može i ne mora krenuti u razvoj aplikacije prema tom patentu.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti