Je li šef kriptomjenjačnice živ ili je lažirao smrt i pobjegao sa 160 milijuna dolara? Odgovor bismo mogli saznati na bizaran način

Osnivač kriptomjenjačnice Gerald Cotten jedini je imao šifre za pristup virtualnom novčaniku na kojem je pohranjeno 160 milijuna dolara. Nakon što je preminuo, korisnici ne mogu doći do svoga novca…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.12.2019. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada se mrežom proširila vijest o smrti Geralda Cottena, osnivača i vlasnika mjenjačnice kriptovaluta QuadrigaCX, njezini korisnici počeli su masovno povlačiti novac sa svojih računa, no velik broj njih nije mogao pristupiti svojim sredstvima i milijunima dolara te je nastala panika. Cotten je, naime, velik dio novca pohranio na virtualnom offline novčaniku svog prijenosnog računala, kako bi zaštitio sredstva korisnika od hakerskih napada i potencijalnih krađa.

Bitcoin (Foto: Thinkstock) Preminuo vlasnik kriptomjenjačnice: Nikome nije ostavio šifre za pristup 190 milijuna dolara?!

Problem je, pokazalo se nakon njegove smrti, što je samo on imao šifre za pristup tom novčaniku i sredstvima na njemu tako da su, čini se, milijuni zauvijek izgubljeni – osim ako su neke teorije o njegovu lažiranju vlastite smrti istinite. Za tako nešto nema nikakvih konkretnih dokaza, no takve glasine kruže internetom već godinu dana.

Kako su okolnosti njegove smrti "upitne" – preminuo je od komplikacija Chronove bolesti u Indiji, odvjetnici koji zastupaju osobe koje su ostale oštećene i koje ne mogu do svog novca imaju jedan neobičan zahtjev kojim se želi utvrditi je li on zaista preminuo. Naime, zbog informacija otkrivenih tijekom istrage odvjetnici smatraju kako je potrebno sa sigurnošću potvrditi njegovu smrt i uzrok smrti, pa su zatražili ekshumaciju tijela iz grobnice u Kanadi u koju je tijelo preneseno nakon smrti te potvrdu identiteta i autopsiju kako bi se sa sigurnošću utvrdio uzrok smrti.

Slika nije dostupna "Decentralizirane financije označit će kraj fintecha kakav znamo i kraj tradicionalnog bankarstva"

Naime, istraga je pokazala nepravilnosti u načinu na koji je kriptomjenjačnica vođena te da je sam Cotten stvarao račune s lažnim imenima putem kojih je koristio mjenjačnicu, a utvrđeno je i da su značajna sredstva prebačena na njegove privatne račune. Također, istragom je utvrđeno i da je šteta nešto manja od one koja je ranije kružila medijima – oko 160 umjesto 190 milijuna dolara.

Izvor: Fox News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti