Jedan je link dovoljan da sruši bilo koji iPhone ili Mac

Apple istražuje što je toliko kobno u HTML kodu da ruši sve uređaje koji koriste iOS.

Martina Čizmić | 17.09.2018. / 13:29

Mobilni telefon (Foto. Getty Images)

Korisnici Appleovih proizvoda često ističu kako je njihov operativni sustav stabilniji i sigurniji od ostalih. Dijelom zbog zatvorenog Appleova ekosustava, dijelom zbog strogih kontrola.

No ni Apple nije savršen. Developer i stručnjak za sigurnost Sabri Haddouche objavio je na GitHubu i Twitteru dio koda koji, kad se ugradi u poveznicu, prvo blokira, a onda restarta svaki Appleov uređaj.

Kod iskorištava slabost u alatu WebKit, koji Apple ugrađuje u sve aplikacije i preglednike koji funkcioniraju na iOS-u. Tako je svaka apliakcija koja koristi HTML zapravo ranjiva.

S obzirom na to da se radi o kodu koji sam po sebi nije štetan, već iskorištava slabost sustava, moguće ga je ugraditi u bilo koju poveznicu na Facebooku, Twitteru ili poslati u bilo kojem e-mailu i izazvati kaos za korisnike iOS-a.

Developeri koji su isprobali kod, otkrili su da utječe na sve verzije iOS-a (čak i iOS 12 beta), ali i na još neke sustave. Tako su i korisnici Internet Explorera prijavili probleme (rušenje preglednika), ali i neki korisnici Linux Ubuntua.

Haddouche je kontaktirao Apple, koji istražuje u čemu je problem.

Dok ne poprave ovaj propust, korisnicima preporučuju oprez prilikom klikanja na poveznice, a za one baš jako avanturistički raspoložene, koji žele isprobati, sporni link nalazi se u ranije spomenutom tvitu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti