Jedan neuspjeh ne smije biti argument za zaustavljanje napretka!

Mark Zuckerberg smatra kako ne smijemo biti previše negativni prema tehnologiji i umjetnoj inteligenciji te ne smijemo zaustaviti njihov napredak zbog individualnih neuspjeha.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.05.2018. / 07:49

Umjetna inteligencija (Foto: iStock) (Foto: iStock)

Hoćemo li zbog napretka tehnologije i umjetne inteligencije biti zdraviji i živjeti duže ili će AI okrenuti leđa stvoriteljima i kao u znanstveno-fantastičnim filmovima krenuti u obračun s čovječanstvom. Stvari, naravno, nisu tako crno-bijele te postoje brojne pozitivne i negativne strane umjetne inteligencije i njezina potencijalnog utjecaja na budućnost, a trenutačno je zaista nemoguće prognozirati kamo će nas taj razvoj odvesti.

Oprez je, naravno, uvijek potreban te je na moguće devastirajuće scenarije razvoja umjetne inteligencije više puta upozorio Elon Musk, šef Tesle koja se oslanja upravo na umjetnu inteligenciju u sustavu za autonomno upravljanje vozilima. Po njemu – a u ovom razmišljanju nije usamljen, umjetna inteligencija mogla bi biti opasnija od nuklearne katastrofe, no nadamo se kako ćemo ipak izbjeći ovaj scenarij.

Umjetna inteligencija (Foto: iStock) (Foto: iStock)

Krajem prošlog tjedna tijekom intervjua na tehnološkoj konferenciji u Parizu jedan je novinar upitao šefa Facebooka Marka Zuckerberga o negativnim komentarima vezanim za umjetnu inteligenciju te o njegovu mišljenju o umjetnoj inteligenciji. Za razliku od šefa Tesle, Zuckerberg je puno pozitivniji prema AI za koju smatra da će donijeti brojne pozitivne stvari – pomoći će u bržem postavljanju dijagnoza i liječenju bolesti, omogućit će sigurniju vožnju automobilima, učinit će zajednice sigurnijima itd.

Ono oko čega se ova dva tehnološka velika slažu jest utjecaj AI na autonomne automobile – nakon prvih smrtnih slučajeva u vozilima kojima su upravljala računala, Zuckerberg je upozorio kako ne smijemo biti previše negativni prema tehnologiji. Jedan individualni neuspjeh tehnologije ne može biti argument za usporavanje napretka i razvoja tehnologije i umjetne inteligencije koja bi nam u budućnosti mogla donijeti toliko toga dobroga.

Smatra kako takve osobe koje imaju negativan stav prema daljnjem razvoju tehnologije "ne rade svijetu uslugu" te moraju imati odgovornost za ono što rade jer usporavanje razvoja tehnologije znači kasniji pronalazak lijekova za bolesti koji će spašavati ljudske živote, odnosno to znači odgodu pojavljivanje još sigurnijih automobila na cestama.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti