Musk tvrdi: Umjetna inteligencija opasnija je i od nuklearne bombe

Svoju zabrinutost Musk objašnjava činjenicom da se nalazi veoma blizu onih koji razvijaju umjetnu inteligenciju.

Martina Čizmić | 17.03.2018. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk nije samo fokusiran na električne automobile i slanje ljudi na Mars, već i na ograničavanje razvoja umjetne inteligencije.

 

Već je u nekoliko navrata govorio o opasnostima koje bi u budućnosti mogli predstavljati roboti i umjetna inteligencija. No, gostujući na konferenciji South by Southwest u Teksasu, još je pojačao svoja upozorenja.

 

Milijarder je tako umjetnu inteligenciju nazvao "opasnijom od nuklearne bombe" i istaknuo kako je nužno osnovati regulatorno tijelo koje će nadzirati razvoj super inteligencije.

 

One koji ignoriraju ovakva upozorenja jasno je nazvao - budalama.

 

Najveći problem koji vidim sa takozvanim stručnjacima za umjetnu inteligenciju je da misle kako znaju više nego zaista znaju i misle da su pametniji nego što to zaista jesu. To posebice uznemirava pametne ljude. Jer oni se definiraju na temelju svoje inteligencije i ne sviđa im se ideja da bi stroj mogao biti puno pametniji nego oni, istaknuo je Musk.

 

Svoju zabrinutost Musk objašnjava činjenicom da se nalazi veoma blizu onih koji razvijaju umjetnu inteligenciju.

 

Zaista me plaši. Ima mnogo veće mogućnosti nego što itko može zamisliti, a stopa po kojoj se poboljšava je eksponencijalna, rekao je Musk.

 

Kao najbolji primjer koliko umjetna inteligencija može brzo napredovati podsjetio je na slučaj kad je računalo pobijedilo čovjeka u igri Go.

 

Stupanj napretka je zaista dramatičan. Moramo otkriti način na koji bismo osigurali da digitalna super inteligencija funkcionira u simbiozi s čovječanstvom. Mislim da je to najveća egzistencijalna kriza s kojom se suočavamo, upozorio je Musk.

 

Dodao je kako inače nije zagovornik reguliranja na pretka, ali ovo je "veoma velika opasnost za javnost".

 

Moramo razviti javno tijelo koje ima uvid u razvoj, a onda i nadzor koji će osigurati da se umjetna inteligencija razvija sigurno. To je izuzetno važno. Mislim da je opasnost od umjetne inteligencije veća od nuklearne bombe, a nitko ne misli da bismo trebali dopustiti bilo kome da gradi nuklearne bombe kako želi. To bi bilo ludilo, dodao je Musk.

 

Zanimljivo je kako Musk ima tvrtku koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, Nuralink, a koja pronalazi načine kako povezati mozak i strojnu inteligenciju.

 

Pretjeruje li u svojim upozorenjima ili zaista zna što govori, tek ćemo vidjeti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti