Zastrašujuće Muskovo predviđanje: Evo tko bi mogao započeti 3. svjetski rat

Musk često upozorava na opasnosti od umjetne inteligencija, a sada je poručio kako bi u budućnosti upravo ovakva inteligencija mogla izazvati 3. svjetski rat

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.09.2017. / 13:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk, šef Tesle i SpaceX-a do sada je više puta izrazio zabrinutost zbog razvoja umjetne inteligencije za koju smatra da predstavlja veliku prijetnju čovječanstvu i našoj egzistenciji, a slično razmišlja i dio znanstvenika i tehnoloških stručnjaka poput npr. Stephena Hawkinga. Razvoj umjetne inteligencije tek je u svojim počecima te samo možemo nagađati kakvi će biti njezini kapaciteti za 20 ili 30 godina i kakve će sve promjene donijeti na našoj planeti. Kada su negativne stvari u pitanju, najviše se govori o tome kako će AI, automatizacija i računala ljudima "ukrasti" poslove, a Musk je jučer na Twitteru rekao kako bi umjetna inteligencija mogla izazvati i 3. svjetski rat. Prvo je napisao kako bi borba za dominacijom na ovom tržištu mogla izazvati treći svjetski rat, a poslije je dodao kako takav rat čak ne bi izazvali ljudi, odnosno zemlje koje su najviše napredovale u razvoju AI, već bi takav sukob mogla izazvati sama umjetna inteligencija.

Neka predviđanja govore kako će u budućnosti umjetna inteligencija postati naprednija od ljudske inteligencije, a ako takva inteligencija zaključi kako bi preventivni udar mogao biti najbolji put do pobjede, sama bi umjetna inteligencija mogla pokrenuti treći veliki svjetski sukob. Takav sukob bio bi potpuno drugačiji od svega na što smo dosad navikli jer se više ne bi odvijao po klasičnim vojnim pravilima, već po pravilima koja odredi sama umjetna inteligencija i koja bi ljudima mogla biti potpuna nepoznanica.

Osim Muska, o umjetnoj inteligenciji i njezinu značenju u budućnosti progovorio je i Vladimir Putin koji je krajem prošlog tjedna na jednom predavanju studentima rekao kako je AI budućnost, ne samo za Rusiju, već i za cijelo čovječanstvo, i tko god bude dominirao na ovom polju, postat će vladar svijeta. Dodao je i kako umjetna inteligencija donosi kolosalne prilike, ali je isto tako i teško predvidljiva. Putin kaže kako će njegova zemlja dijeliti svoje znanje o umjetnoj inteligenciji (što je teško povjerovati) jer je jako nepoželjno kada bi netko imao monopolistički položaj.

Prema The Vergeu, na ovom polju trenutno su najjači Kina i SAD, a milijarde dolara u razvoj umjetne inteligencije ulažu i velike tehnološke kompanije koje se na vrijeme žele pripremiti za AI revoluciju koja bi trebala promijeniti svijet.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti