Jedan od kumova AI smiruje strasti: Sve ideje o tome da će AI uništiti čovječanstvo su potpuno - besmislene

Inteligencija nema nikakve veze sa željom za dominacijom, smatra jedan od "kumova" AI, Yann LeCun.

Martina Čizmić | 20.10.2023. / 13:06

Yann LeCun (Foto: Afp)

Umjetna inteligencija potiče različite osjećaje kod ljudi. Dok joj se jedni vesele jer će uvelike promijeniti njihove poslove i živote, drugi su oprezni i čak je se boje. Stručnjaci već dugo upozoravaju kako nije problem u samoj umjetnoj inteligenciji, već načinu na koji ju se koristi i na koji ju se "obučava".

Jedan od stručnjaka koji se bave umjetnom inteligencijom i glavni znanstvenik za umjetnu inteligenciju u Meti, Yann LeCun odbacuje bilo kakvu ideju da bi korištenje umjetne inteligencije moglo dovesti do uništenja čovječanstva.

Inteligencija nema nikakve veze sa željom za dominacijom. To ne vrijedi čak ni za ljude, rekao je u razgovoru za Financial Times.

Konferencija AI2Future Stručnjaci poručili: Umjetna inteligencija može pomoći u različitim područjima, ali moramo odrediti kako

Da je istina da su najpametniji ljudi željeli dominirati drugima, onda bi Albert Einstein i drugi znanstvenici bili bogati i moćni, a nisu bili ni jedno ni drugo, dodaje.

LeCunovo stajalište drugačije je od onog koje su izrekli ostala dva "kuma" umjetne inteligencije - Geoffrey Hinton i Yoshua Bengio. Naime, njih su dvojica izrazili žaljenje zbog tehnologije pogonjene umjetnom inteligencijom koju su uveli i u nekoliko navrata upozorili da bi nas ona - mogla uništiti.

Za LeCuna je takvo razmišljanje - glupost.

Istraživači uvelike precjenjuju mogućnost trenutnih AI modela. Oni jednostavno ne razumiju kako svijet funkcionira. AI modeli nisu sposobni planirati, nisu sposobni stvarno razmišljati, pojašnjava svoje stajalište, smatra.

Koliko se još umjetna inteligencija treba razvijati, pokušao je pojasniti slikovito. Rekao je kako prosječnom 17-godišnjaku treba otprilike 20 sati kako bi savladao vožnju automobila. Umjetnoj inteligenciji treba više tisuća.

Upitan o svojoj viziji umjetne inteligencije, LeCun je istaknuo kako je određena razina zakonske regulative potrebna, ali da to može biti kontraproduktivno, jer bi moglo usporiti napredak ili profitabilnost.

Čovjek i robot Istraživanje otkriva: Poslovni i tehnološki lideri nisu spremni za nove tehnologije kao što je generativna umjetna inteligencija

Velike tehnološke tvrtke koje podržavaju regulaciju govore da su jedine kojima se može vjerovati da će razviti tehnologiju, a to je nevjerojatno arogantno, dodao je LeCun.

Unatoč svim potencijalnim problemima, LeCun smatra da bismo se trebali veseliti budućnosti u kojoj će umjetna inteligencija igrati važnu ulogu jer će, smatra, biti inteligentnija od ljudi.

Nema sumnje, imat ćemo strojeve koji će nam pomagati i koji su pametniji od nas. Pitanje je - je li to zastrašujuće ili uzbudljivo? Mislim da je uzbudljivo jer će ti strojevi ispunjavati naše zahtjeve, biti pod našom kontrolom, rekao je na kraju LeCun.

Izvor: Financial Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti