Stručnjaci poručili: Umjetna inteligencija može pomoći u različitim područjima, ali moramo odrediti kako

Tijekom drugog dana sudionike očekuju predavanja inženjerskog, istraživačkog i poslovnog smjera te više od 30 domaćih i stranih predavača, a mogu i bolje upoznati 10 AI startupova.

Martina Čizmić | 20.10.2023. / 10:06

Konferencija AI2Future (Foto: AI2Future)

Više od 400 developera, AI entuzijasta te predstavnika tvrtki i startupova čije se poslovanje oslanja na umjetnu inteligenciju okupilo se na 8. AI2Future konferenciji, jedinoj domaćoj konferenciji u potpunosti posvećenoj umjetnoj inteligenciji u organizaciji udruge CroAI. Prvi dan programa sudionici su mogli poslušati 12 predavanja, 2 panel diskusije ili sudjelovati na 2 radionice. Održan je i CroAI TOP startup pitch, na kojem se predstavilo odabranih TOP 5 startupova iz Hrvatske i regije.

Jesper Soderberg, Senior Digital Play Manager u LEGO Systemu, govorio je o tome kako LEGO koristi tehnologiju da stvori još uzbudljiviji doživljaj. LEGO godišnje proda 75 milijardi kockica u kojima uživaju i odrasli i djeca, no stalno su u potrazi za novim i još boljim iskustvima igranja pomoću tehnologije. Na primjer, pomoću umjetne inteligencije LEGO Vidiyo djeci omogućava da naprave glazbeni video, a Hidden Side koristi umjetnu inteligenciju da istovremeno omogući fizičko i digitalno igranje.

Martina Silov, predsjednica udruge CroAI, predstavila je aktivnosti udruge tijekom protekle 4 godine. Danas udruga okuplja više od 400 članova, među kojima su startupi, male, srednje i velike tvrtke, neprofitne organizacije i sveučilišta. Udruga neprekidno radi na svojim ključnim ciljevima: da izgradi zajednicu te educira javnost o prilikama za poslovni rast i razvoj koje pruža umjetna inteligencija.

Tijekom panela Uloga (ne)predvidive umjetne inteligencije veleposlanik Francuske Fabien Freschi, veleposlanik Španjolske Juan Gonzalez-Barba Pera, veleposlanik Indije Raj Kumar Srivastava te Helen Walker-Fleming, zamjenica šefa misije Ujedinjenog Kraljevstva, razgovarali su o utjecaju umjetne inteligencije na poslovanje te kako države i organizacije mogu iskoristiti snagu ove transformativne tehnologije da potaknu inovacije i rast.

Ružica Pekić (Frankfurt School of Finance and Management) objasnila je kako njemačka obrazovna institucija koristi umjetnu inteligenciju da stvori pametni kampus. Milan Petković (Philips) govorio je o tome kako Philips koristi umjetnu inteligenciju da bi medicinskom osoblju pomogao da lakše i brže obrade velike količine podataka koje prikupljaju o pacijentima kako bi mogli analizirati ishode i odrediti liječenje.

Na panelu Prilagođavanje eri umjetne inteligencije: evolucija obrazovanja Jörgen Ahlberg (Linköping University), Blaženka Divjak (FOI), Hrvoje Balen (Algebra) i Karolina Kristić (Frankfurt School of Finance and Management) pričali su o tome kako se obrazovanje mijenja u eri umjetne inteligencije. Složili su se da je ključno detektirati načine smislenog korištenja umjetne inteligencije u obrazovanju – na primjer kao pomoći za brže i učinkovitije učenje. Umjetna inteligencija već danas znatno pomaže institucijama da, primjerice, analiziraju velike količine podataka, bolje organiziraju nastavu ili kvalitetnije komuniciraju sa studentima.

U sklopu konferencije održan je i CroAI TOP startup pitch, na kojem se predstavilo odabranih TOP 5 startupova iz Hrvatske i regije. Najbolji tim birao je međunarodni žiri, a u publici su bili i investitori, predstavnici europskih fondova rizičnog kapitala i VC fondova, koji kombinirano imaju stotine milijuna eura investicijskog ulagačkog kapitala. Pobjednik je Rearm, drugoplasirani Auto job, a treće mjesto osvojio je Calirad.

Program prvoga dana odvijao se u tri dvorane. Tijekom drugog dana sudionike očekuju predavanja inženjerskog, istraživačkog i poslovnog smjera te više od 30 domaćih i stranih predavača, a mogu i bolje upoznati 10 AI startupova koji se predstavljaju u izložbenom prostoru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti