Jedan znak može srušiti bilo koji Appleov uređaj!

Ranjivost je otkrivena na uređajima koji koriste Appleov tvornički San Francisco font i iOS 11, macOS High Sierra odnosno watchOS 4 operativni sustav.

Martina Čizmić | 16.02.2018. / 16:22

Pametni telefon (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Nakon što je prije nekoliko tjedana u javnost procurio tajni Appleov kod koji bi mogao ugroziti sve iOS uređaje, otkrivena je još jedna ranjivost Appleovih uređaja.

Naime, programeri u Aloha Browseru otkrili su kako je potrebno poslati dva Unicode simbola na bilo koji iPhone, iPad, Mac pa čak i Apple Watch da bi se taj uređaj "srušio". I ne, nećemo vam otkriti o kojem se znaku radi.

Dovoljno je u poruci ili e-mailu poslati određene znakove nekome tko koristi Appleov uređaj i aplikacija u kojoj pokuša otvoriti poruku s tim znakom će se "srušiti" i prestati funkcionirati. Jedini način da se aplikacija (među ranjivima su Mail, Twitter, Messages, Slack, Instagram, Facebook pa čak i Chrome) ponovno osposobi za rad je da se u potpunosti ukloni s uređaja i ponovno instalira.

Ranjivost je otkrivena na uređajima koji koriste Appleov tvornički San Francisco font i iOS 11, macOS High Sierra odnosno watchOS 4 operativni sustav, a iz Applea su se odmah požurili objaviti kako već rade na zakrpi koja bi spriječila eventualno iskorištavanje te ranjivosti.

Ističu kako korisnici koji imaju stariju verziju operativnog sustava nisu u opasnosti da im netko, iz čiste zabave, "sruši" uređaj.

Međutim, ovo nije prvi put da Appleovi uređaji imaju problem s "rušenjem" pomoću koda u porukama. Početkom godine programer Abraham Masri otkrio je ranjivost u iOS-u koja je omogućavala svakome da sruši bilo koji iPhone jednostavnim slanjem određenog URL-a u obliku poruke na taj uređaj.

Čini se kako će ekipa u Appleu morati poraditi na zakrpama kako korisnici (skupih) iPhonea ne bi morali strahovati od svake primljene poruke.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti