U posljednjih nekoliko godina na razini urbanog mita pojavila se teza kako proizvođači elektroničkih uređaja namjerno ograničavaju "životni vijek" trajanja svojih proizvoda...

Neki će takvu priču proglasiti najobičnijom mistifikacijom, iako ćete danas vrlo često čuti kako su nekadašnji televizori "bili nepoderivi" dok se današnji "kvare svako malo". Ista se priča vrti za sve ostale uređaje, od kućanskih aparata, preko sofisticiranih uređaja, do pametnih telefona i svega onoga što zapravo danas u svijetu općeg ludila konzumerizma tako često koristimo i još češće mijenjamo... Na razmišljanje o ovoj nesumnjivo zanimljivoj, intrigantnoj i pomalo kontroverznoj temi koju nitko do kraja nije razotkrio, a pitanje je i hoće li, natjerao me tekst koji je objavio Saša, a u kojem se potvrđuje kako Apple želi s novim iPhone 6 uređajem napraviti apsolutnu revoluciju. Uglavnom, radi se o novom staklu koje bi trebalo biti ugrađeno na novi iPhone i koje bi mu na određeni način trebalo osigurati apsolutnu "nepoderivost" i "putovanje u vječnost"... Nije da sumnjam kako je to moguće, kako će se to dogoditi, dapače, ali staklo, odnosno zaslon, samo je dio uređaja.

I dok će Apple možda napraviti "tenk" koji ćete moći "maltretirati do mile volje" a da ne prouzročite nepopravljivu štetu, evidentno je kako "vječnost uređaja" nikome, pa tako ni Appleu nije u cilju. Jednadžba je tu jednostavna; ako bi se napravio vrhunski uređaj, koji bi imao neograničeno vrijeme trajanja, onda bi se cijeli ciklus koji se odvija na relaciji proizvođač - prodavatelj - kupac jednostavno urušio što bi dovelo do potpunog kolapsa temelja konzumerskog načina života. A na tome, da se ne lažemo, barem kada govorimo o elektroničkim uređajima, leži današnja ekonomija. Cilj je da se novo kupuje sve češće, jer ako je tako, svi imaju koristi (proizvođači, dakako, najviše), ako se takva praksa promijeni i počnu se proizvoditi "vječni uređaji" možete se kladiti samo u jedno: mnogi će morati staviti ključ u bravu. 

Iako se nikada nisam ozbiljnije bavio proučavanjem kako sve to "iza kulisa doista izgleda", jer ionako ništa ne bih mogao promijeniti, samo površnim "istraživanjem" došao sam do nekoliko članaka u kojima se opisuje kako je u neke od uređaja namjerno ugrađena elektronika koja je imala samo jedan cilj - ograničiti vijek trajanja samog uređaja. Konkretno, radilo se o kontrolnim sklopovima u pojedinim pisačima koji su imali definiran "rok trajanja" nakon isteka kojega je uređaj bio zreo za servis, naravno, debelo nakon što je istekao jamstveni rok. Navodno su takvi "čipovi" pronađeni i u brojim pametnim telefonima, pa ako je sve malo i prenapuhano, zapravo je vrlo logično. Jer, što će određenom proizvođaču donijeti pametni telefon koji možete koristiti 10 ili 15 godina? Jedino i isključivo propast.

Velike korporacije koje se vrlo često udružuju, iako ni pod prijetnjom oružjem ne bi priznale da je to doista tako, mogu vas natjerati da stalno kupujete novo i promjenom standarda. Najbolji primjer za to je računalna industrija, u kojoj se svako toliko, u većoj ili manjoj mjeri, mijenjaju standardi sabirnica, utora, priključaka... Cilj je, naravno, samo jedan, stalno kupovati komponente ili još bolje računalo i to u čim kraćim vremenskim razmacima. Postoji i konkretan podatak koji kazuje kako je prosječan vijek trajanja uređaja koje trpamo u kategoriju "bijele tehnike" danas negdje između šest i osam godina. Ako se vratimo dvadeset godina unatrag, onda ćemo saznati da je za iste te uređaje vijek trajanja bio između deset i dvanaest godina. Dakle, razdoblje od "kupovine do kupovine" smanjeno je za prosječno četiri godine, što je enormno puno, iako na prvi pogled ne izgleda tako. 

Tu je i službeni podatak prema kojem se mobilni, odnosno pametni telefon u prosjeku mijenja svakih dvadeset mjeseci, dakle otprilike nakon dvije godine. Kome je, kada se sagleda sve navedeno, u cilju da napravi uređaj koji će trajati, trajati, trajati... Apsolutno - nikome! Ni Appleu, ni bilo kojem drugom velikom igraču iz bilo koje grane tehnološke industrije, koja, ponavljam, počiva na cikličkom kupovanju novoga i to u što kraćim vremenskim razmacima. To su temelji današnjeg konzumerizma (kapitalizma) i to se jednostavno ne može promijeniti, jer bi se posljedice poput lavine survale na sve, ne samo na proizvođače uređaja. Ne, nisam pristalica teorija zavjere, ali ovdje se radi o čistoj logici. Uvjeren sam kako ne ugrađuju baš svi u sve "čipove koji će tada i tada reći - gotovo je", ali sasvim sigurno se niti ne trude napraviti savršen i dugotrajan uređaj, a kamo li nepoderiv i vječan. 

Ne znam jeste li ikada čuli za pojam The Centennial Light, ali to je, zapravo, najbolji, konačni dokaz u kakvom vremenu živimo danas i što možemo očekivati u budućnosti. Navedeni pojam odnosi se na najdugovječniji "uređaj" koji je ikada proizveden. Taj "uređaj" je zapravo žarulja, ručno (!) izrađena 1901 godine u Livermoreu, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države. Žarulja ima ugljičnu žarnu nit i - obratite pozornost - besprekidno svijetli do dana današnjega u prostorijama vatrogasne postaje Livermore-Pleasanton! Punih 113 godina ovo "čudo" rudimentarne tehnike daje svjetlost, iako ima snagu samo 4W, to je u cijelo priči irelevantno, jer poanta je u tome da takvih uređaja više nema, niti će ih ikada biti. U sklopu eksperimenta, u prostoriju navedene vatrogasne postaje instalirane su web kamere koje su 24/7/365 snimale The Centennial Light, a u posljednjih nekoliko godina tri kamere su "crkle", dok žarulja neumoljivo svijetli...

Kako je, dakle, moguće, da nešto što je proizvedeno prije 113 godina još uvijek živi, dok se današnji uređaji znaju pokvariti nakon toliko - dana? Vrlo lako, takav je koncept, takvi su temelji, jer da svi kupuju žarulje poput navedene, industrija žarulja bi - ekspresno propala. Ista je stvar s televizorima, frižiderima, perilicama, računalima, pametnim telefonima, zapravo sa svim uređajima koje koristimo u svakodnevnom životu. Osobno, neću se kladiti da novi iPhone 6 iz Sašinog teksta neće imati neprobojno, nepoderivo i neuništivo staklo, ali ću se kladiti da će se i taj iPhone i bilo koji drugi uređaj koji je proizveden ili će se to tek dogoditi, za razliku od "vječne žarulje" - pokvariti! To je sigurna oklada, s malim koeficijentom, a jedino pitanje koje možemo ostaviti bez odgovora je - kada će se koji uređaj pokvariti? Jer, u takvom svijetu živimo... 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju