Jedinstvena predstava: Ledeni komet zelenog repa oduševljava astronome diljem svijeta

Komet Swan na putu je prema Suncu, a za sobom "vuče" rep koji ima zeleni odsjaj.

Martina Čizmić | 15.05.2020. / 16:46

Imate li sreće i vedro nebo možda biste u sumrak mogli ugledati predivan komet SWAN, koji na večernjem nebu izgleda poput sjajne zelene zvijezde padalice. No, čak ako ga i ne vidite večeras, nemojte očajavati. Bit će vidljiv još dva tjedna.

Punog imena C/2020 F8 SWAN, ovaj je komet prvi put otkriven u travnju ove godine, a 13. svibnja bio je najbliži Zemlji na svojoj putanji. No, kako se približava Suncu, njegova je svjetlost sve jača, pa ga je i lakše uočiti na nebu.

Kako ističu iz Europske svemirske agencije, veoma je teško predvidjeti ponašanje kometa kako se on bude približavao Suncu. Postoji šansa i da se raspadne na manje komade i postane gotovo nevidljiv. No, istovremeno se znanstvenici nadaju da će, kako se njegova ledena jezgra bude topila i isparavala, njegov rep biti sve dulji pa će i on biti vidljiviji.

Zaljubljenicima u astronomiju ovo je jedinstvena prilika da promatraju komet SWAN, jer ga njegova trenutna putanja ne dovodi u blizinu Zemlje sljedećih nekoliko tisuća godina.

Iako će komet SWAN najvidljiviji biti s južne Zemljine polutke, mi na sjevernoj strani mogli bismo ga ugledati rano ujutro, tik pred izlazak Sunca na istočnom nebu.

Ako vam se ipak ne ustaje tako rano ujutro, komet SWAN možete pratiti zahvaljujući brojnim fotografijama koje objavljuju astronomi. A možete ga i pratiti na Twitteru gdje se svaki dan objavljuje nova pozicija kometa na njegovom službenom profilu. 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti