Jedinstveno rješenje u svijetu: Od jeseni učitelji u Hrvatskoj dobivaju svog osobnog "Asistenta"

Aplikacija Asistent učiteljima olakšava pripremu za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije, intuitivna je i jednostavna za korištenje.

Martina Čizmić | 11.05.2020. / 11:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Učitelji i nastavnici u protekla su dva mjeseca morali savladati cijeli niz novih vještina i računalnih programa kako bi mogli održavati nastavu na daljinu. No iako su im različite komunikacijske platforme olakšale komunikaciju s roditeljima i učenicima, nisu im baš pomogle u osmišljavanju i praćenju tijeka same nastave. 

To bi se od jeseni 2020. moglo promijeniti. Naime, tada bi dostupan trebao postati "osobni asistent" svakog učitelja, i to u obliku mobilne aplikacije. Kako su istaknuli iz Školske knjige, koja stoji iza ovog projekta, aplikacija "Asistent" predstavlja jedinstveno, originalno i cjelovito rješenje takvog tipa u Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu, namijenjeno učiteljicama i učiteljima kako bi im se olakšalo svakodnevno pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije. 

Naš posao nije samo izraditi udžbenike već i biti pravi partner učiteljima i školama. U komunikaciji s njima uočili smo da im veliki dio energije oduzimaju administrativni poslovi, pronalazak valjanih informacija te kreiranje specifičnih sadržaja. I ova situacija u kojoj se sada nalazi Hrvatska, a i cijeli svijet, pokazuje koliko je važan neposredni kontakt učitelja i učenika. Mi to vidimo kao naš zadatak – pomoći učiteljima da brže, jednostavnije i lakše pripremaju dokumentaciju kako bi se mogli posvetiti svojim učenicima. Zadovoljan i posvećen učitelj ključ je uspjeha svakog društva, izjavila je Matilda Bulić, izvršna direktorica Školske knjige.



Aplikacija Asistent učiteljima olakšava pripremu za nastavu, intuitivna je i jednostavna za korištenje, a iza razvoja aplikacije stoji veliki tim stručnjaka Školske knjige. Tu su prije svega urednici i programeri, ali i promotori koji su u stalnom kontaktu s učiteljima i mogu prepoznati njihove potrebe.

Jedna od vrlo važnih značajki aplikacije jest i pomoć u izradi individualiziranog kurikuluma za učenike s teškoćama. Unose se opći podaci o učeniku, a zatim se iz pripremljene baze bira nastavni predmet, predmetno područje i nastavna tema ili domena. S nekoliko klikova učitelj odabere strategije podrške za svaki ishod, a sustav pripremi dokument za ispis.

U dijelu aplikacije za pomoć pri izradi programa za učenike s teškoćama od velike je pomoći bila upravo i suradnja s edukacijskim rehabilitatorom Antunom Zupancem i njegovim suradnicima, a cijeli je projekt započet priručnikom „Učenici s teškoćama u redovitom školskom sustavu“ Aleksandre Krampač Grljušić, koja je savjetnik i na ovom projektu.

Asistent ima namjeru biti osobni pomoćnik učiteljima. Na jednom mjestu učitelji će imati pomoć za sve administrativne poslove na koje inače gube puno vremena. Jedna od mogućnosti naše nove aplikacije za koju vjerujemo da će učiteljima biti posebno korisna jest i brzo, jednostavno i intuitivno rješenje za definiranje potpora učenicima s teškoćama u razvoju, na što smo, moram naglasiti, posebno ponosni, izjavila je Bulić. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti