Jednostavan dodatak prehrani mogao bi smanjiti izglede za razvoj demencije u starijoj dobi

Uzimanje ovog dodatka može poboljšati zdravlje, ali bi se prije uzimanja trebalo posavjetovati s liječnikom.

Hina | 03.03.2023. / 13:37

Demencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova opsežna studija pokazala je da su u osoba koje uzimaju suplemente vitamina D izgledi za razvoj demencije manji nego u onih koje ih ne uzimaju, objavljeno je u stručnome časopisu Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Istraživanjem, koje su znanstvenici proveli u Britaniji i Kanadi, obuhvaćeno je 12.400 sudionika, koji su prosječno imali 71 godinu. Ustanovljeno je da su svi ispitanici na početku studije bili zdravi i da nisu patili od demencije.

Oko 4600 ili 37 posto ih je kazalo da uzimaju suplemente vitamina D, što je uključivalo kombinaciju kalcija i vitamina D, kolekalciferola (vitamin D3) i ergokalciferola (D2).

Chat, ilustracija Umjetna inteligencija mogla bi pomoći u ranom otkrivanju bolesti od koje svake tri sekunde oboli netko

Deset godina od početka istraživanja demencija se razvila u gotovo 2670 sudionika studije.

Od pacijenata s demencijom samo je njih 679 ili 25 posto uzimalo dodatke vitamina D, a njih 75 posto ili 2000 nije ih uzimalo.

Ustanovljeno je da je u grupi sudionika koja je uzimala dodatke vitamina D evidentirano 40 posto manje dijagnoza demencije u odnosu na ostatak ispitanika.

Studija je pokazala da bi raniji početak uzimanja suplemenata vitamina D mogao biti posebno koristan jer bi spriječio kognitivno propadanje, rekao je Zahinoor Ismail, profesor na Sveučilištu u Calgaryju i glavni autor studije.

Zanimljivo je i to da je istraživanjem otkriveno kako su dodaci vitamina D više koristili određenim podskupinama sudionika studije: ženama, osobama s normalnim kognitivnim sposobnostima, za razliku od osoba kojima je otprije dijagnosticirano blago kognitivno oštećenje te osobama koje nisu nositelji gena APOE-e4.

Slika nije dostupna Loši snovi u srednjim godinama povezani s većim rizikom od demencije

Znanstvenici su pojasnili da otprilike 40-65 posto oboljelih od demencije nosi ovaj gen, a on je povezan s regulacijom metabolizma lipida i povećava rizik od razvoja bolesti.

Istraživači vjeruju da nositelji ovoga gena apsorbiraju vitamin D iz crijeva, što potencijalno može negativno utjecati na učinkovitost dodataka prehrani.

Sprečavanje razvoja demencije ili odgoda njezina razvoja od ključnog je značaja s obzirom na sve veći broj oboljelih, rekao je Byron Creese, neuroznanstvenik, koautor studije i predavač na Sveučilištu Exeter. Poveznica s vitaminom D u ovoj studiji ukazuje na to da uzimanje suplementa vitamina D može biti vrlo korisno u prevenciji ili odgodi razvoja demencije.

U nekim zemljama, u kojima su u zimskim mjesecima ljudi rjeđe izloženi sunčevoj svjetlosti, preporučuje se uzimanje vitamina D, a jedini način da saznate nedostaje li vam taj vitamin je analiza krvi.

Darivanje novca, ilustracija Dobrota ili demencija? Nova studija otkrila poveznicu između velikodušnog davanja novca i teške bolesti mozga kod starijih osoba

Stručnjaci za prehranu sugeriraju da se osobe koje žele početi uzimati suplemente vitamina D prethodno posavjetuju s liječnikom, s obzirom na to da uzimanje prevelike količine u nekim slučajevima može rezultirati zatvorom, mučninom, povraćanjem, dezorijentiranošću i mišićnim grčevima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti