Jednostavnija promjena operatera: Klasične SIM kartice odlaze u povijest

Velike mobilne kompanije i mobilni operateri razvijaju e-SIM karticu koja se neće moći vaditi iz telefona, već će korisnici operatere mijenjati putem izbornika na samom telefonu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.07.2015. / 09:24

Jednostavnija promjena operatera: Klasične SIM kartice odlaze u povijest

Ako danas želite promijeniti mobilnog operatera, osim što morate ispuniti potrebnu dokumentaciju, potrebno je u telefonu zamijeniti SIM karticu starog operatera s karticom novog operatera. No, čini se da bi takvoj proceduri uskoro mogao doći kraj te više neće biti potrebno mijenjati kartice jer će u telefonu uvijek biti pohranjena samo jedna kartica na kojoj će se, bez njenog vađenja iz telefona, jednostavno i putem izbornika na samom mobilnom uređaju moći promijeniti podaci operatera. Na razvoju novog standarda SIM kartica (e-SIM) trenutno rade najveće mobilne kompanije poput Applea i Samsunga, ali i veliki svjetski mobilni operateri, a očekuje se kako će ovaj standard biti gotov već sljedeće godine te bi tada mogao početi proces njihove implementacije u nove telefone.

Kraj praznim baterijama: Stigao solarni panel za telefone

Apple je već počeo s eksperimentiranjem ugrađenih kartica pa su prošle godine predstavili nove modele iPada koji su se isporučivali s Apple SIM karticom koja je korisnicima omogućavala izbor mobilnih operatera bez stavljanja njihove SIM kartice. Ne treba očekivati kako će Apple zbog razvoja e-SIM kartica odustati od razvoja Apple SIM-a, već neki mediji očekuju kako bi se ovakva Appleova kartica mogla pojaviti u novim modelima iPhonea prije e-SIM-a. Izbacivanje klasične kartice vjerojatno će mobilnim kompanijama omogućiti dizajniranje još malo tanjih telefona, iako ne treba očekivati neke velike razlike, smatraju na ZDNetu. Ideja o ovakvim karticama vjerojatno se neće previše svidjeti velikim mobilnim operaterima (iako će i oni na kraju morati pristati na promjene i podržavati e-SIM kartice), a to se najbolje vidjelo upravo na primjeru Apple SIM-a kojemu je veliki američki mobilni operater AT&T radio probleme, dok su manji operateri poput Sprinta i T-Mobilea prihvatili ovakve kartice kao još jedan način s kojim će lakše privući korisnike, odnosno 'nagovoriti' ih da promjene dosadašnje operatere pri čemu neće morati mijenjati kartice. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti