Jeste li čuli za ovu vijetnamsku kompaniju? Proizvodi električne automobile, a tržišna vrijednost veća joj je nego Fordu i GM-u

Tržište električnih automobila ima neka drukčija pravila te su se na njemu pojavile tvrtke za koje mnogi nikada nisu čuli, a njihov je potencijal golem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.08.2023. / 10:53

VinFast (Foto: Afp)

Dok su klasičnim tržištem automobila desetljećima vladala manje-više ista i svima dobro poznata imena, tržište električnih automobila ima neka svoja pravila i potpuno nove igrače. Tijekom godina pojavile su se brojne nove tvrtke fokusirane na elektrifikaciju, pogotovo na istoku. Tako je Elon Musk prije nekoliko godina kao jednog od najvećih konkurenata Tesli izdvojio kinesku kompaniju BYD, koja je poznata u Kini, no ne toliko na zapadu. Također, prošli tjedan poznati analitičar Dan Ives komentirao je kako bi jedna od ključnih tvrtki na tržištu električnih vozila tijekom sljedećeg desetljeća mogla biti - Rivian.

Slika nije dostupna Investitori vjeruju da bi ova kompanija mogla biti nova Tesla

Riječ je o američkoj kompaniji koja, osim onima koji ne prate tržište električnih vozila, također nije poznata u javnosti te su njene prodajne brojke prilično skromne kada se usporede s poznatijom konkurencijom. No zato analitičari smatraju kako tvrtka ima velik potencijal na ovom tržištu, a čini se kako su investitori uvjereni i u veliki potencijal vijetnamskog proizvođača električnih automobila VinFast.

Investitori vjeruju kako je budućnost u elektrifikaciji i da će jeftina istočnoazijska zemlja postati konkurent i u SAD-u. Ta zemlja zbog geopolitičkih razloga neće biti Kina, već Vijetnam, komentirao je za BBC osnivač i CEO Automobilityja Bill Russo.

Iako ova tvrtka nije toliko poznata javnosti, a o njezinu potencijalu dovoljno govori podatak da, prema trenutačnom stanju na burzi, vrijedi više u odnosu na legendarne automobilske kompanije Ford i General Motors. Od izlaska na Nasdaq dionice VinFasta porasle su za čak 255 posto te tržišna vrijednost kompanije sada iznosi 85 milijardi dolara. Za usporedbu, tržišna vrijednost Forda i GM-a iznosi 48, odnosno 46 milijardi dolara.

U prvoj polovici godine ta je tvrtka isporučila 11.300 električnih automobila, što je neusporedivo u odnosu na gotovo 900 tisuća, koliko ih je isporučila Tesla, no kako je objasnio analitičar Dan Ives, VinFast ima snažan temelj za uspjeh na ovom tržištu.

BYD E-SEED GT Slažete li se s Muskom? Evo tko bi mogao postati najveći konkurent Tesli na tržištu električnih automobila

Dok je povjerenje investitora u VinFast, koji je još nikada nije ostvario profit, veliko, treba podsjetiti i kako je prilikom izlaska Riviana na burzu postojao veliki interes ulagača za tu tvrtku. Cijena dionica rapidno je porasla prvih dana trgovanja, a po tržišnoj vrijednosti Rivian je postao jedna od najvrjednijih automobilskih kompanija na svijetu. Njezina se vrijednost približila čak sto milijardi dolara krajem 2021., no tada je nastupilo razdoblje otrježnjenja te tržišna vrijednost Riviana danas iznosi manje od 20 milijardi dolara.

S velikim povećanjem vrijednosti VinFasta poraslo je i bogatstvo njezina osnivača i predsjednika. Pham Nhat Vuong najbogatiji je čovjek u Vijetnamu i zahvaljujući izlasku tvrtke na burzu povećao je svoje bogatstvo za gotovo 40 milijardi dolara.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti