VIDEO Jeste li ga vidjeli? Sjajan meteor osvijetlio noćno nebo iznad Hrvatske

Neće biti potrage za ostacima ovog bolida je, kako kažu analiza snimaka pokazuje da je sasvim izgorio na visini malo višoj od 83 kilometra

Martina Čizmić | 17.07.2023. / 11:05

Promatranje meteora, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako je zbog vrućine za mnoge protekla noć bila izuzetno teška za izdržati, ljubitelji astronomije mogli su uživati u spektakularnom prizoru na noćnom nebu iznad Hrvatske. 

Kako je objavio Hrvatski astronomski savez, na nebu iznad Hrvatske zabljesnuo je vrlo sjajan meteor bolid.

Meteor je zabilježilo 14 kamera Hrvatske odnosno globalne meteorske mreže od čega 8 kamera u Hrvatskoj, 4 u Češkoj i po jedna u Mađarskoj i Sloveniji. Meteor pripada meteorskom potoku Srpanjski Pegazidi, a zanimljiv po tome šta je bio jako sjajan, poput punog mjeseca i što je započeo vidljivi dio leta na vrlo velikoj visini od 170 km što je prava rijetkost, napisali su na Facebook stranici i objavili fotografije bolida. 

 

Zanimljivo, ističu kako neće biti potrage za ostacima ovog bolida je, kako kažu analiza snimaka pokazuje da je sasvim izgorio na visini malo višoj od 83 kilometra, a trag koji je ostavio za sobom visinski su vjetrovi raznosili čak desetak minuta.

Inače, taj su bolid zabilježile kamere Globalne meteorske i iznad Varaždina. Snimku je na Facebooku objavilo Astronomsko društvo Varaždin. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti