Jeste li znali da je danas Dan sigurnijeg interneta?

Relativan je pojam sigurnost na internetu, ako tako nešto uopće postoji, ali deklarativno upravo je 10. veljače označen kao Dan sigurnijeg interneta.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 10.02.2015. / 17:52

Jeste li znali da je danas Dan sigurnijeg interneta?

Relativan je pojam sigurnost na internetu, ako tako nešto uopće postoji, ali deklarativno upravo je 10. veljače označen kao Dan sigurnijeg interneta.

Vrlo vjerojatno ste na nekom od brojnih servisa kojima se svakodnevno koristite, primjerice pristupom nekoj od Googleovih usluga, zamijetili kako vam je ponuđeno da provjerite koliko je siguran vaš korisnički račun. Na taj se način i "najveći među najvećima", kada je web u pitanju uključio u kampanju koja nastoji promovirati sigurno korištenje interneta. Pritom nije toliko naglasak na samoj sigurnosti kompleksnih sustava koji nam na kraju krajeva omogućuju da se koristimo "mrežom svih mreža", jer na to ionako ne možemo utjecati. Poanta Dana sigurnijeg interneta je promoviranje pažljivijeg korištenja modernih tehnologija, pogotovo kada su u pitanju djeca i tinejdžeri koji su, nažalost, vrlo često žrtve poremećenih osoba na internetu. 

Činjenica je kako uz sve blagodati koje nam web pruža postoji preveliki broj onih čiji je smisao "online života" iskorištavanje naivnih i neupućenih, što je globalni problem koji se, nažalost, vrlo vjerojatno nikada neće do kraja riješiti. Ali, možemo barem pokušati, svi zajedno, potencirati edukaciju kako o sigurnosti, tako i o opasnostima koje djecu vrebaju na internetu. To je zapravo najmanje što možemo učiniti, jer ako ne zaštitimo djecu i ne naučimo ih koliko god je to moguće na "pravilno" korištenje modernih tehnologija, onda cijela ova priča nema smisla. Više o Danu sigurnijeg interneta možete saznati na službenim međunarodnim web stranicama, ali i na hrvatskoj inačici koja je posvećena sigurnosti na internetu i nazvana je Centar za sigurniji internet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti