Jesu li budućnost mode mali roboti koji mijenjaju izgled naše odjeće u sekundi?

Hoćemo li u budućnosti robotima prepustiti da promijene izgled ili boju naše odjeće dok ju nosimo?

Martina Čizmić | 10.08.2017. / 12:54

Za modne dizajnere i stiliste svi znamo, no na američkom MIT-u odlučili su ulogu stiliziranja odjeće prepustiti sitnim robotima.

Grupa MIT Media Lab predstavila je svoj projekt Kino, koji se sastoji od malih robota pričvršćenih na odjeću, a koji mogu u samo nekoliko sekundi promijeniti izgled odjeće ili nakita.

Želja im je u budućnosti stvoriti robote koji bi bili dovoljno mali da ih se ne primijeti na odjeći, a koji bi mogli svaki komad odjeće izmijeniti u nekoliko trenutaka.

Zamislite samo – krenete iz kuće u običnoj bijeloj košulji s kravatom, a nakon posla imate dogovoren izlazak. Umjesto da se vraćate kući i presvlačite, mali robotić skupi vašu kravatu i napravi zanimljiv detalj na košulji, a drugi mali robotić od bijele košulje napravi prugastu?

Ne vjerujete da je to moguće? Tim je na svom blogu predstavio nekoliko različitih robota. Prvi mogu promijeniti uzorak na odjeći tako što su i sami obojeni u određeni uzorak, a kretanjem po tkanini stvara se drugačiji dojam.

Drugi su oblikovani poput nakita i u samo nekoliko sekundi mogu iz ogrlice postati broš ili drugačija ogrlica, dok su treći zaduženi za stvaranje privremenih uzoraka na tkanini. Naravno, važno je kakva je tkanina u pitanju, pa bi tako robotić koji se kreće po baršunu mogao ostaviti zanimljive tragove na inače nezanimljivoj jednobojnoj majici.

No, da ne kažete kako su to samo kozmetički zahvati, grupa MIT Media Lab pozabavila se i konceptom robota koji se brine za našu udobnost. Tako bi roboti mogli reagirati na temperaturu ili promjene u atmosferi te ovisno o trenutnim uvjetima promijeniti izgled odjeće. Primjerice, ako su izgledi za kišu veliki, može podići kapuljaču ili ako je vjetrovito zatvoriti zatvarač na jakni.

Glavni je problem trenutnih koncepata ovih robota njihova veličina. Iako su relativno mali, još su uvijek prilično uočljivi na odjeći.

"Naša je vizija da u budućnosti ovi roboti budu smanjeni do te razine da mogu biti neprimjetno integrirani u postojeći nakit ili tkaninu", stoji u blogu.

Kako to izgleda danas, pogledajte u njihovu videu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti