Jesu li cjepiva protiv COVID-19 učinkovitija ako ih se inhalira: "Vrlo lako možemo imati pravo cjepivo, ali krivi način primjene"

Britanski znanstvenici započeli su manju studiju usporedbe dva cjepiva protiv koronavirusa te postoji li razlika u njihovom djelovanju ako ih se dozira putem injekcije ili inhalacijom.

Branimir Vorša | 14.09.2020. / 15:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford i fakulteta Imperijal u Londonu, obznanili su u ponedjeljak testiranje cjepiva koje su razvile obje te institucije, ali tako da ih 30 sudionika inhalira jer tako cjepivo izravno cilja respiratorni sustav pacijenta.

Puno veće studije obaju cjepiva već su u tijeku, ali svrha ove manje studije jest utvrditi može li inhalirano cjepivo biti učinkovitije.

Imamo dokaze da je davanje cjepiva protiv influenze putem spreja za nos učinkovito u njihovoj zaštiti od gripe i pomaže u sprječavanju širenja zaraze, naglašava dr. Chris Chiu s fakluteta Imperijal u Londonu i voditelj studije.

Slika nije dostupna Veliko otkriće: Testiranja inhalatora pokazala čak 79 posto manji rizik od razvijanja teškog oblika bolesti

Chiu tvrdi da bi se isto moglo pokazati i u slučaju s COVID-19 bolesti.

Ključno je istražiti može li se izravnim ciljanjem dišnih puteva dobiti učinkovita reakcija kao i kod klasične injekcije, kaže.

Studija trenutno okuplja volontere u dobi između 18 i 55 godina, a primjena cjepiva u obliku inhalatora očekuje se u narednim tjednima.

Prethodne studije o cjepivima koja se primjenjuju putem inhalatora, pokazale su i da je potrebna i manja koncentracija cjepiva nego kod injekcije, što omogućuje i veću zalihu tog cjepiva koja se onda može još više distribuirati.

Vrlo lako se može pokazati da netko ima pravo cjepivo ali kriv način primjene, a jedino studije poput ove nam to mogu i pokazati, ističe Robin Shattock, znanstvenik koji predvodi razvoj cjepiva s Imperijala.

Cjepivo s Imperijala koristi sintetičke strune genetskog koda baziranog na novom koronavirusu. Jednom ubrizgano u mišić, ono daje instrukcije tijelu da napravi kopije šiljastog proteina novog koronavirusa. Na taj način se očekuje poticanje reakcije imuniteta na virus te pomoć u njegovoj borbi protiv COVID-19 bolesti.

Za usporedbu, cjepivo s Oxforda koristi bezazleni virus - virus prehlade kod čimpanzi, koji je prerađen tako da ne može prenositi šiljasti protein novog koronavirusa u tijelo, što bi isto tako trebalo rezultirati reakcijom imunološkog sustava.

Prošlog tjedna je Oxford privremeno pauzirao masovno testiranje cjepiva jer je jedan od sudionika testiranja u Velikoj Britaniji razvio teške neurološke simptome, no nakon nekoliko dana testiranje je nastavljeno. 

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti