Veliko otkriće: Testiranja inhalatora pokazala čak 79 posto manji rizik od razvijanja teškog oblika bolesti

Novi obećavajući rezultati kliničkih testiranja lijeka za COVID-19 stižu iz Velike Britanije. Riječ je o inhalatoru koji pacijentima pomaže u borbi s jednim od najtežih simptoma te bolesti.

Branimir Vorša | 20.07.2020. / 12:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tvrtka Synairgen objavila je studiju kliničkih testiranja za svoj inhalirajući lijek nazvan SNG001. Studija je provedena na pacijentima oboljelima od koronavirusa i pokazala je odlične rezultate.

Svi smo presretni objavljenim rezultatima testiranja koji su pokazali da je SNG001 uvelike smanjio broj hospitaliziranih COVID pacijenata koji su trebali pomoć respiratora, istaknuo je Richard Mardsen, izvršni direktor Aynairgena.

Istraživanja su isto tako pokazala da pacijenti koji su uzimali SNG001 imali dvostruko veće šanse za oporavak do razine gdje njihove svakodnevne aktivnosti više nisu kompromitirane infekcijom virusom SARS-CoV-2, dodao je Mardsen.

SNG001 isto tako znatno smanjuje osjećaj nedostatka daha, što je jedan od simptoma teškog oblika bolesti COVID-19, ističe Mardsen.

Sve to moglo bi značiti i velik pomak u liječenju hospitaliziranih pacijenata, smatra Mardsen.

Naši trenutačni napori usmjereni su prema radu s regulatornim tijelima i drugim ključnim skupinama kako bi se počelo s ovom potencijalnom COVID terapijom što je prije moguće, kaže Mardsen.

U kliničko testiranje bio je uključnen 101 COVID pacijent iz devet bolnica diljem Velike Britanije. Rezultati testiranja pokazali su da su šanse za razvoj teškog oblika bolesti manje za 79 posto kod pacijenata koji su uzimali taj lijek, a isti pacijenti imali su i dvostruko veće šanse da se oporave od bolesti.

Pacijenti koji su uzimali taj lijek redom su rekli kako imaju manji osjećaj nedostatka zraka.

Istraživanje lijeka nastavlja se i dalje, a neovisni stručnjaci dali su i svoje mišljenje.

Ti rezultati potvrđuju naša vjerovanja da interferon beta, široko poznat lijek koji je odobren za korištenje u obliku injekcije u brojnim drugim liječenjima, ima ogroman potencijal u obnavljanju imunološke reakcije u plućima, podizanju zaštite, ubrzanju oporavka i sprječavanju utjecaja virusa SARS-CoV-2 ako ga se koristi inhalirajući lijek, naglašava profesor Tom Wilkinson sa Sveučilišta Southampton.

Izvor: Mirror

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti