S jedne strane, ovakvi restorani će sigurno oduševiti određeni dio populacije, jer živimo u vremenima kada se tehnološka dostignuća tretiraju pozitivno, ali kao i uvijek, postoji druga, tamnija strana...

Novinar britanskog BBC-a, Spencer Kelly donosi zanimljivu priču o potpuno automatiziranom sushi restoranu u Tokiju, gdje konobari – ne postoje. Razlog je jednostavan, sve narudžbe i distribucija jela odvijaju se potpuno automatizirano, preko pokretnih traka i tableta. K tome, glavno računalo u kuhinji konstantno provjerava koliko ljudi je u restoranu, koliko ih je posluženo i na osnovu toga daje „naredbu“ za pripremu novih jela.

Tu su i nagradne igre, pa tako svako peto jelo znači da ćete na tabletu koji se nalazi uz svaki stol moći zaigrati igricu u kojoj možete osvojiti zanimljive nagrade. Što se tiče odnošenja praznih tanjura i pribora, taj dio je također u potpunosti automatiziran, jednostavno u posebne utore ubacite tanjure, na osnovu kojih vam se kreira završni račun. Sve izgleda sjajno, ali postavlja se pitanje jesu li ovakve stvari doista ono što želimo, jer što je više automatizma, to je manje potrebe za – ljudskom radnom snagom.

U vremenima kada se na globalnom nivou svakodnevno gube na stotine tisuća radnih mjesta, ovakvi restorani (u budućnosti vjerojatno i druge djelatnosti) nužno za sobom povlače višak radne snage. Je li to doista ono čemu stremimo? Naravno, postoji dobra vijest, ovakvi „high-tech“ automatizirani izvedivi su u najrazvijenijim zemljama, na ovako nešto, na sreću ili na žalost, mi ćemo vjerojatno pričekati još neko vrijeme...