Stručnjaci često upozoravaju roditelje na potencijalne štetne posljedice za djecu koja previše vremena provode s pametnim telefonima o kojima lako mogu postati ovisni. Iako je u današnje vrijeme iznimno teško potpuno zabraniti djeci telefone, roditelji moraju kontrolirati vrijeme koje njihovi najdraži provode s ekranima te sadržaj koji pregledavaju.

No jedan od potencijalnih problema provođenja previše vremena s mobilnim uređajima u ruci, smatraju u japanskoj vladi, jest i pogoršanje vida. Istraživanje koje je ove godine provedeno među đacima u osnovnim i srednjim školama u zemlji izlazećeg sunca pokazalo je trend pogoršanja vida među školarcima.

Iz ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije upozorili su kako, "prema stručnjacima", pogoršanje vida među mladima može se povezati s povećanim vremenom koje provode s pametnim telefonima, pri čemu su posebno izdvojili mobilne igre.

Na Engadgetu napominju kako još nije dokazano da previše vremena koje mladi provode s ekranima zaista utječe na pogoršanje njihovog vida, no podsjećaju i na upozorenja znanstvenika prema kojima prevelika izloženost plavog svjetla koje emitiraju pametni telefoni utječe na zamor i naprezanje očiju.

Japan je treće najveće svjetsko tržište videoigara, a velik broj gamera (uključujući i veliki dio djece) igre igraju na pametnim telefonima i tabletima te provode sate i sate tjedno u zabavnim virtualnim svjetovima, pri čemu su konstantno izloženi ekranima. Još je veći problem s vidom djece u Kini (prema WHO-u, najveći udio kratkovidne djece živi upravo u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta), a država te probleme pokušava riješiti smanjenjem vremena koje mladi provode igrajući igre na mobilnim uređajima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju