Jobs bi bio ponosan: Apple prodao više od milijardu iPhonea

Iako je Apple u zadnja dva kvartala zabilježio pad prodaje iPhonea, ukupan broj prodanih telefona od 2007. premašio je milijardu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.07.2016. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je Steve Jobs predstavljao prvi model iPhonea 2007. godine već tada bio je svjestan kako je Apple napravio revolucionaran uređaj pred kojim je velika budućnost, no vjerojatno niti Appleov suosnivač i jedan od najvećih tehnoloških vizionara nije mogao zamisliti da će u manje od deset godina prodati više od milijardu telefona. Iz ove su se kompanije jučer pohvalili kako je prošlog tjedna premašen broj od milijardu prodanih iPhonea, a govoreći o ovom telefonu Tim Cook je naglasio kako je 'iPhone postao jedan od najvažnijih i najuspješnijih proizvoda u povijesti koji su promijenili svijet'. Appleov šef rekao je kako je iPhone postao važan dio naših života koji nam omogućuje veliki dio stvari koje svakodnevno radimo te se zahvalio svima koji im pomažu da svaki dan mijenjaju svijet.

Čak i Appleovi kritičari moraju shvatiti koliko je ovo velika stvar - za prodaju milijardu osobnih računala bilo je potrebno 25 godina (a to uključuje sve proizvođače PC-a), a Appleu je za prodaju milijardu telefona trebalo manje od deset godina, komentirali su na Re/Codeu ovaj Appleov uspjeh. Kompanija iz Cupertina do sada je predstavila devet generacija iPhone – sve do početka ove godine, prodaja iPhonea godinama je rasla iz kvartala u kvartal obarajući prodajne rekorde, a zahvaljujući velikom broju prodanih telefona i Apple je bilježio rekordne poslovne rezultate i zaradu, no u posljednja dva kvartala zabilježen je pad prodaje. Neki analitičari smatraju kako Apple polako ostaje bez ideje i da im fali inovativnost koja je krasila kompaniju dok ju je vodio Steve Jobs, a s obzirom na najave kako niti njihovi ovogodišnji telefoni neće donijeti neke veće i osjetne promjene, postoji mogućnost da se pad prodaje iPhonea nastavi i dalje.

Ipak, sve je više glasina kako ova kompanija te velike promjene priprema za 2017. kada se navršava deset godina od legendarnog Jobsovog govora u kojem je iPhone predstavio kao 'revolucionarni proizvod koji će sve promijeniti'. Ako su glasine koje kruže internetom točne, taj bi model trebao imati kućište napravljeno od stakla s ekranom od ruba do ruba, Home tipkom ugrađenom u ekran, vjerojatno će biti vodootporan i otporan na prašinu i udarce, imat će mogućnost bežičnog punjenja i, naravno, snažan hardver.  

Izvor: Apple

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti