Johnson & Johnson ima problem: Jedna američka nadbiskupija savjetuje vjernicima da ne koriste to cjepivo jer je "moralno kompromitirano"

Kako farmaceutska kompanija Johnson & Johnson počinje s isporukom svojeg netom odobrenog cjepiva protiv COVID-19, ta se kompanija suočava s kontroverzama i osudama koje prema njima upućuje dio katoličke crkve u SAD-u.

Branimir Vorša | 02.03.2021. / 16:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nadbiskupija New Orleansa proglasila je Johnson&Johnsonovo cjepivo moralno kompromitiranim, zbog povezanosti s korištenjem stanica dobivenih iz pobačaja.

Štoviše, navedena nadbiskupija svojim vjernicima savjetuje da ne primaju to cjepivo jer je Johnson&Johnson za isto koristio stanice desetljećima starih pobačaja, kako u fazama testiranja, tako i prilikom proizvodnje cjepiva, napisali su u priopćenju na svojim stranicama.

S druge strane, navedena nadbiskupija smatra Pfizerovo i Modernino cjepivo moralno prihvatljivim, jer oni, iako koriste iste stanice, nisu ih koristili tijekom proizvodnje cjepiva te je njihova povezanost s pobačajima ekstremno daleka.

Ostajemo pri tome da je primanje cjepiva protiv COVID-19 na savjesti pojedinca, uz savjetovanje s vlastitim liječnikom. Isto tako ostajemo pri tome da se stav crkve ne mijenja ni na koji način oko nepravde onih koji koriste stanice pobačaja za proizvodnju cjepiva. S tim u vezi savjetujemo da ako je cjepivo Pfizera/Moderne dostupno, katolici bi trebali odabrati jedno od ta dva cjepiva, prije nego novo Johnson&Johnson cjepivo, zbog njihove pretjerane uporabe stanica dobivenih iz pobačaja, stoji u objavi nadbiskupije New Orleansa.

Sjedište Katoličke crkve u Rimu podupire cijepljenje protiv COVID-19, a sam papa Franjo je u siječnju rekao da je moralna obveza svakog čovjeka primiti jedno od novih cjepiva što je prije moguće.

Sporne stanice o kojima govori nadbiskupija New Orleansa rezultat su milijardama puta repliciranih i za farmaceutska istraživanja manipuliranih stanica, kojima trag seže do fetalnog tkiva iz pobačaja obavljenih još u 70-im i 80-im godinama 20. stoljeća.

Johnson&Johnson cilja proizvesti 100 milijuna cjepiva do kraja lipnja, uključujući i prvu pošiljku od 3,9 milijuna cjepiva koja bi se trebala isporučiti ovaj tjedan. Njihovo cjepivo, za razliku od drugih, potrebno je primiti u samo jednoj dozi, a pokazalo se 72 posto učinkovitim u sprječavanju razvoja bolesti COVID-19 i 86 posto učinkovito u sprječavanju razvoja teškog oblika te bolesti.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti