Još jedan Starlink? Ako može Musk, mogu i Rusi

U Zemljinoj orbiti mogla bi uskoro nastati velika gužva. Osim tisuća satelita koje SpaceX Elona Muska planira poslati (ili je već poslao), još je jedna zemlja zainteresirana za sličan projekt.

Branimir Vorša | 02.11.2020. / 16:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Muskov Starlink, sustav satelita za pružanje internetske veze u teško dostupnim područjima, mogao bi uskoro dobiti svojevrsnu konkurenciju. I to iz Rusije. 

Dizajnerski zavod pete generacije, koji je dio visokotehnološkog centra Skolkovo u Moskvi te tehnološkog parka Academpark u Novosibirsku planira lansirati čitav niz smalih satelita za IoT (Internet od Things).

Naši budući planovi obuhvaćaju lansiranje čitavog jata malih satelita za uspostavljanje komunikacija u M2M segmentu (machine-to-machine, stroj-stroj), poručuju iz navedenog ruskog zavoda, no ne preciziraju u kojem vremenskom roku bi se to trebalo i dogoditi.

Radijski modul namijenjen komunikacijama trenutno se testira na satelitu Norby, koji je u orbitu lansiran iz svemirske luke Plesetsk 28. rujna.

Satelit se nalazi u orbiti i sva komunikacijska testiranja dosad prolaze bez poteškoća. Sam satelit Norby neće biti dio zamišljenog jata satelita u orbiti, već služi samo za testiranje mogućnosti platforme i samog modula u stvarnim uvjetima.

Izvor: Tass

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti