Muskov Starlink, sustav satelita za pružanje internetske veze u teško dostupnim područjima, mogao bi uskoro dobiti svojevrsnu konkurenciju. I to iz Rusije. 

Dizajnerski zavod pete generacije, koji je dio visokotehnološkog centra Skolkovo u Moskvi te tehnološkog parka Academpark u Novosibirsku planira lansirati čitav niz smalih satelita za IoT (Internet od Things).

Naši budući planovi obuhvaćaju lansiranje čitavog jata malih satelita za uspostavljanje komunikacija u M2M segmentu (machine-to-machine, stroj-stroj), poručuju iz navedenog ruskog zavoda, no ne preciziraju u kojem vremenskom roku bi se to trebalo i dogoditi.

Radijski modul namijenjen komunikacijama trenutno se testira na satelitu Norby, koji je u orbitu lansiran iz svemirske luke Plesetsk 28. rujna.

Satelit se nalazi u orbiti i sva komunikacijska testiranja dosad prolaze bez poteškoća. Sam satelit Norby neće biti dio zamišljenog jata satelita u orbiti, već služi samo za testiranje mogućnosti platforme i samog modula u stvarnim uvjetima.

Izvor: Tass

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju